NEWS

Učenici srednje škole Mate Balote proširuju aromatični vrt škole

28.02.2020. 20:16; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Učenici srednje škole Mate Balote proširuju aromatični vrt škole
87633069_2811938665551941_8731540192030097408_n

Ovaj tjedan učenici srednje škole Mate Balote započeli su radove na proširenju školskog aromatičnog vrta.
Vrt održavaju učenici prvog i drugog razreda agrotehničara kroz vježbe na redovnoj nastavi i rad u učeničkoj zadruzi, sekciji Uzgoj aromatičnog i začinskog bilja.
U vrtu već imaju zasađenu lavandu i kadulju, a sada ga proširuju sadnjom novih sadnica lavande, smilja, kadulje i vrijeska. Ovo aromatično bilje koristiti će za dobivanje eteričnih ulja i hidrolata koje učenici proizvode kroz rad učeničke zadruge Parentino, a koja u školi djeluje već 20 godina.

Prije dvije godine kroz projekt koji je financirala Istarska županija škola je kupil novi, moderni kotao za destilaciju eteričnih ulja, koji omogućuje bržu destilaciju veće količine bilja i dobivanje kvalitetnijeg eteričnog ulja. Upravo zbog toga proširenje ovog nasada je bio slijedeći logičan korak. Prilikom sadnje obaviljena je i startna gnojidba, a u tlo je dodan i vrtni kompost kojeg sami dobivaju kompostiranjem biološkog materijala iz školskog vrta.

Dvadesetak metara od aromatičnog vrta nalazi se školski pčelinjak o kojem se učenici brinu u predmetu pčelarstvo, te će ove biljke biti i odlična ispaša za pčele. Na ovaj način učenici kroz vannastavne aktivnosti i redovnu nastavu stječu praktične vještine iz svoje poljoprivredne struke i mogu vidjeti kako zaokružiti ciklus proizvodnje na gospodarstvu kroz različite grane poljoprivrede.

SŠ / Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email