NEWS

Učenici Osnovne škole Poreč mogu se uključiti u program Univerzalne sportske škole ili program Vježbaonice

20.03.2019. 19:04; ; Početna / Sport i rekreacija / Učenici Osnovne škole Poreč mogu se uključiti u program Univerzalne sportske škole ili program Vježbaonice
54523790_2158278800917934_250783307917164544_n

U Osnovnoj školi Poreč, od ove  školske godine po prvi puta se u sklopu Izvannastavnih aktivnosti, učenici od 1. do 4. razreda mogu se uključiti  u program UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE  a učenici od 5. do 8. razreda  u program   VJEŽBAONICE.

Vježbaonica i USŠ programi su  Hrvatskog školskog sportskog saveza. 

Cilj programa Univerzalne sportske škole  za učenike od 1. do 4. razreda  je uključivanje  što većeg broja najmlađih učenika u sportske aktivnosti, te stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova. Program univerzalne sportske škole provodi se dva puta tjedno po 45 minuta tijekom cijele školske godine. Dijagnostika antropometrijskih karakteristika, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece provodi se dva puta godišnje (inicijalno i finalno provjeravanje). Na osnovi dobivenih rezultata prati se individualni i grupni napredak, utvrđuju se nedostaci, te se valorizira cjelokupan program.

Program je za učenike potpuno besplatan , financiran je od strane Hrvatskog školskog sportskog saveza. Provodi se odmah nakon nastave i to u OŠ Poreč gdje je voditeljica Sanja Matukina, magistra kineziologije, te u PŠ Žbandaj gdje program provodi Kosjenka Mikulčić, magistra kineziologije.

Univerzalna sportska škola predstavlja temelj za stvaranje budućih vrhunskih sportaša, jer stjecanjem većeg broja motoričkih znanja iz raznih sportskih grana u ranijim fazama tjelesnog razvoja djeteta  omogućuje uspješniju sportsku specijalizaciju kasnije.

Bavljenje sportom ili bilo kojim drugim oblikom fizičke aktivnosti od presudne je važnost za zdrav rast i razvoj i za očuvanje zdravlja. Osim što utječe na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća, dokazano je da tjelesne aktivnosti povoljno utječu i na razvoj intelektualnih sposobnosti, psihičko i  emocionalno zdravlje.  

Djeca koja se bave sportom razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije. Sportom mogu zadovoljiti niz različitih potreba: potrebu za kretanjem, za druženjem, potrebu za sigurnošću i redom, potrebu za samoostvarenjem, potrebu za pripadanjem i sl. Također, ako se dijete identificira sa sportom kojim se bavi i koji voli, tada je manja vjerojatnost da će se baviti nepoželjnim aktivnostima.  Poznato je kako sport promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplinu i potiče stvaranje radnih navika.

VJEŽBAONICA – projekt za učenike od 5. do 8. razreda

U današnje vrijeme ubrzanog života, pretjerane usmjerenosti čovjeka prema boljem životnom standardu te ubrzanog informatičkog razvoja, ljudi su sve neaktivniji, a najugroženija su djeca. Velikom broju učenika sat tjelesnog odgoja u školama predstavlja jedinu tjelesnu aktivnost što je premalo za državanje zdravog razvoja i  optimalne kondicije. Posljedice nedovoljne aktivnosti mogu biti različite, od pretilosti, zdravstvenih problema s lokomotornim sustavom  pa do slabijeg imuniteta i  raznih bolesti u ranoj životnoj dobi.  

Kroz  program  “Vježbaonica”  želimo  omogućiti  djeci  stjecanje  navika  bavljenja  tjelesnom aktivnošću te postići da tjelesna aktivnost ne predstavlja problem koji djeca moraju „odraditi“ nego da bude trajno zadovoljstvo i njihov zdravi životni odabir.

Program  se  provodi  kao  dio  aktivnosti Školskih  sportskih  društava, a  voditelji  su  isključivo učitelji tjelesne i zdravstvene kulture.

Ciljevi programa:

 • poboljšanje zdravstvenog statusa učenika,
 • stvaranje zdravih životnih navika,
 • povećanje interesa za tjelesnom aktivnošću učenika,
 • uključivanje što većeg broja učenika, prvenstveno onih koji nisu uključeni u sustav
  sportskih klubova, u organizirane školske sportske aktivnosti,
 • zadovoljenje učenikovih potreba za igrom, kretanjem, druženjem, istraživanjem.

Realizacija programa

 • program se realizira u maksimalno 70 školskih sati tijekom jedne školske godine:
 • broj realiziranih školskih sati mjesečno ograničen je na 10 sati,
 • program nije nužno održavati u školi, školskoj dvorani ili igralištu, nego se može realizirati na različitim lokacijama, ovisno o uvjetima i želji učenika,
 • program je ispunjen raznim grupama sportskih sadržaja,
 • tijekom školske godine preporučuje se bavljenje što većim brojem različitih aktivnosti (minimalno 6 različitih aktivnosti), a na temelju mogućnosti, uvjeta i interesa učenika,
 • voditelj unaprijed obavještava učenike  o programskim sadržajima koji se nude te poziva zainteresirane učenike za ponuđene sadržaje da se uključe,
 • program nema stalan broj polaznika već isti ovisi o aktivnosti koja se provodi,
 • učenici ne moraju pohađati program stalno već sami biraju koju će aktivnost pohađati, sukladno svojim željama.

U Vježbaonici učenicima su se do sada nudile zanimljive aktivnosti: mačevanje, klizanje, jahanje, trčanje, kuglanje.

O budućim programima VJEŽBAONICE učenici će biti obavijeđteni putem oglasne ploče, te se trebaju prijaviti kako bi osigurali mjesto u aktivnostima u kojima je ograničen broj polaznika. 

Kosjenka Mikulčić, mag. cin. i Sanja Matukina, mag. cin.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email