NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Učenici OŠ Finida posjetili Bravariju Marinac i vidjeli kako je nastalo poznato „Porečko srce“

Dir po poduzetnom Porecu (5)
07.10.2023. 09:40; ; Početna / Gospodarstvo / Učenici OŠ Finida posjetili Bravariju Marinac i vidjeli kako je nastalo poznato „Porečko srce“

Učenici 2.a razreda osnovne škole Finida napravili su „Đir po Poduzetnom Poreču“ uključivši se u manifestaciju Mjesec poduzetništva u Poreču koju organizira Grad Poreč – Parenzo. U pratnji svoje učiteljice i organizatora obišli su Bravariju Marinac u Stanciji Vergotini koja posluje već punih petnaest godina.

S obzirom na to da bravari izrađuju dijelove metalnih konstrukcija, obrađuju limove, metalne profile i cijevi te izvode razne montažne radove na građevinskim objektima, učenici su naučili kako završni proizvodi bravarskog posla mogu biti: ograde, metalni prozori i vrata, metalni namještaj, dijelovi postrojenja ili, kao što su vidjeli, metalno crveno srce u nastajanju.

Kako se bravarski posao obavlja dijelom u zatvorenoj prostoriji, pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti, a dijelom na otvorenom, te kako se posao obavlja stojeći, uz vrlo često dizanje težih tereta, učenici su mogli primijetiti da je prisutna metalna prašina, bljesak, mirisi i dim od zavarivanja, buka strojeva, prljavština od materijala koji se upotrebljavaju te povremeno vibracije, osobito kod strojnog rezanja čeličnih limova i profila.   

Poštivanje mjera zaštite na radu i nošenje osobnih zaštitnih sredstava obavezno je, pa su se učenici  mogli upoznati s radnim odijelom, radnim cipelama s čeličnom okapnicom, zaštitnim rukavicama, zaštitnim naočalama i kožnom pregačom. Učenici su također upoznati da su, ukoliko se propisane mjere zaštite na radu ne poštuju, moguće mehaničke ozljede ruku i očiju te opekline.

U samom obilasku poduzetnika, učenici su uočili da su za određeni proizvod potrebna specifična znanja, ali i ljubav. Divili su se raznovrsnim rukotvorinama, a posebno velikom crvenom metalnom srcu koje u svojim okvirima obuhvaća vizuru starogradske jezgre Poreča te je jedan od najpopularnijih porečkih photo-pointova.

Na kraju obilaska su svi uživali u ukusnim kolačima koje su za njih pripremili domaćini, te različitim bombonima i sokovima. Predivno iznenađenje na samom kraju je bilo izrađeno maleno metalno crveno srce, kao poklon učenicima i učiteljici kako bi im ovaj posjet uvijek ostao u lijepom sjećanju.

Ovaj posjet obrtniku je jedna od aktivnosti u okviru programa manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču koju ove godine šesti put zaredom organizira Grad Poreč-Parenzo u cilju promicanja poduzetništva. U okviru manifestacije se tijekom listopada na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča-Parenzo sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email