Učenici o.š. Finida i Talijanske o.š. Bernardo Parentin u Poreču “Hodanjem do zdravlja”

9 TOŠ B. PARENTIN (2)
25.04.2023. 10:34; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Učenici o.š. Finida i Talijanske o.š. Bernardo Parentin u Poreču “Hodanjem do zdravlja”

Kao i svake godine porečkom dijelu manifestacije hodanja naziva HODITI I ZDRAVI BITI – LA SALUTE VIENE CAMMINANDO priključuju se i porečke škole. Tako su u okviru ove 7. javnozdravstvene manifestacije, pod okriljem  Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije (ZZJZ IŽ),  dana 21.04. 23. hodali učenici i učitelji OŠ Finida i Talijanske osnovne škole Bernardo Parentin. Porečko nastojanje da se promovira zdravlje, hodanje i boravak u prirodi kao najjednostavniji i najzdraviji vid tjelesne aktivnosti postiže svoj puni smisao kada se u tjelesnu aktivnost uključuju i porečka djeca i mladi.

Djeci je kretanje samo po sebi prirodno. No, promocija kretanja , zdravih životnih stilova i navika kod djece  važna je jer živimo u 21. stoljeću te u vremenu brzih promjena i tehnološke revolucije u okviru koje su i djeca, kojoj je kretanje dobno razvojno svojstveno,  sve manje u pokretu, a sve više s mobitelima, kompjuterima i tabletima u sjedećem položaju i u zatvorenim prostorima.

Djeca i odrasli voditelji porečkih škola Finida i B. Parentin proveli su divno jutro u prirodi. Učestvovalo je ukupno više od 600 djece te 80 odraslih voditelja iz njihovih škola. Aktivnost su započeli u 8.30 te završili oko 13 sati. Hodali su na trasi od Picala preko Materade do parka za djecu i mlade kraj uvale Sv. Martin. Mlađa djeca su boravila u parku s igračkim spravama ispod hotela Materada dok su stariji školarci koristili gradski dječji park sa spravama i odbojkaškim igralištem na pijesku kraj uvale Sv. Martin. Igre, smijeha, zabave i dobrog raspoloženja nije nedostajalo. Učenici su se nadmetali  u pojedinim igrama sa svojim učiteljima te je ovaj dan u prirodi osim igre i kretanja bio i način spontanog međusobnog povezivanja učitelja i djece, suradnje, igre, komunikacije  i građenja dubljih veza i odnosa djece i učitelja u neformalnoj i neposrednoj situaciji izvan učionica i školskih klupa.

Svi odrasli voditelji iz škola dobili su ovogodišnju narančastu majicu s logom HODITI I ZDRAVI BITI, a djeca, ovisno o dobi, žute i plave  zdravo gradske  balone, drvene bojice s logom Zdravog grada odnosno najstariji vrećice za tenisice za satove tjelesne i zdravstvene kulture s logom Zdravog grada i Grada Poreča-Parenzo.

Čitavu aktivnost sa Zdravim gradom je koordinirao te u konačnici taj dan i vodio naš stalni stručni suradnik, prof. kineziologije Zoran Jendrašić na čemu mu zahvaljujemo.

Hvala ravnateljima, stručnim službama i učiteljima obiju porečkih škola što prepoznaju manifestaciju HODITI I ZDRAVI BITI-LA SALUTE VIENE CAMMINANDO te istu ugrađuju u svoje školske godišnje programe i partnerski realiziraju u zajednici zajedno sa nama.

 

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email