NEWS

U Žbandaju lakše ozlijeđeno dijete na električnom romobilu

policija-kombi
12.10.2023. 10:40; ; Početna / Crna kronika / U Žbandaju lakše ozlijeđeno dijete na električnom romobilu

U prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 16 sati u Žbandaju lakše je ozlijeđeno dijete na električnom romobilu.

Nesreća se dogodila kada je dijete bez prisutnosti roditelja upravljalo romobilom bez korištenja zaštitne kacige nogostupom, iz smjera centra Baderne u smjeru Žbandaja. Dijete je u jednom trenutku započelo nepropisno prelaziti kolnik na romobilu te je u njega udario teretni automobil, splitske registracijske oznake, kojim je upravljao 43-godišnjak.

U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđeno dijete na romobilu. Protiv 43-godišnje majke koja je propustila nadzor nad djetetom pokreće s prekršajni postupak.

Policijska uprava istarska podsjeća vozače da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina te da na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Vozači električnih romobila dužni su kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Kolnikom se vozači romobila mogu kretati samo ako je to dopušteno prometnim znakom, no kako trenutno na istarskim prometnicama nema postavljenih takvih znakova, vožnja kolnikom je za vozače električnih romobila kažnjiva.

Kada se vozači električnih romobila kreću biciklističkom stazom dužni su, pri prelasku kolnika, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju te kolnik prelaziti, nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način, a ako biciklistička staza nije označena preko kolnika, dužni su zaustaviti osobno prijevozno sredstvo i gurati ga kao pješak preko obilježenog pješačkog prijelaza ili kolnika ceste.

Pozivamo sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise.

Print Friendly, PDF & Email