NEWS

U Vižinadi održana prezentacija obnove crkve sv. Barnabe, zaštićenog kulturnog dobra

489cedd6-5b0b-41cf-a1eb-c0cc9778a71e
12.06.2024. 21:40; ; Početna / Kultura / U Vižinadi održana prezentacija obnove crkve sv. Barnabe, zaštićenog kulturnog dobra

Crkva sv. Barnabe u Vižinadi sakralno je i kulturno dobro neprocjenjive vrijednosti koje je sad posve obnovljeno. Stoga je u utorak 11. lipnja 2024. održana svečana prezentacija kompletne obnove crkve, uz brojne goste i uzvanike.

Proces obnove započeo je 2022. godine i odvijao se u fazama. Tako je na ovom vrijednom kulturnom spomeniku sa statusom preventivno zaštićenog kulturnog dobra najprije obnovljeno pročelje, napravljena statička sanacija te zamijenjena unutarnja i vanjska stolarija. Radovi su bili od iznimne važnosti kako bi se od atmosferskih utjecaja prvenstveno zaštitile vrijedne freske u unutrašnjosti crkvenog zdanja, dok su ujedno sanirane i pukotine čime su se stabilizirali postojeći zidovi. Drugu fazu označilo je uređenje i restauracija interijera crkve te sanacija krova. Ukupna vrijednost radova u dvije faze iznosila je otprilike 103.000 eura od kojih je Općina Vižinada izdvojila 22.800 eura, Ministarstvo kulture i medija RH 28.900 eura, Regione del Veneto 36.400 eura, Istarska županija 4.700 eura, Župa sv. Jeronima 6.500 eura, Porečka i Pulska biskupija 1.700 eura te Zajednica Talijana Vižinada 2.000 eura.

Svečanost je započela skladbom Ave Maria u izvedbi Ane Vedriš, pa su se potom okupljenim uzvanicima obratili Jessica Aquavita, zamjenica župana Istarske županije, Luigi Zanin iz Regije del Veneto, župnik Leonardo Krakan, povjesničar Valter Baldaš, zamjenica načelnika iz redova talijanske nacionalne manjine Neda Šainčić Pilato te općinski načelnik Marko Ferenac. Umjetnički dio programa obogatio je i nastup zbora Armonia Zajednice Talijana koji je izveo skladbu Oči u oči.

– Koristim priliku zahvaliti izvođačima radova, a to su bili žminjska tvrtka Kapitel te lokalni stolarski obrt Finestra. Također, zahvaljujem i Danijelu Simonetti koji je provodio stručni nadzor i bio podrška u provedbi projekta, ali i konzervatorskom odjelu u Puli, te posebno konzervatorici Sandri Čelić Višnjić koja je usmjeravala i pratila tijek radova. Osim njih imali smo i partnere u provedbi projekta koji nisu imali financijsko učešće, ali su bili važni u drugim organizacijskim aspektima, a to su OŠ Jože Šurana Višnjan te udruga Xearte iz Padove – rekao je načelnik Ferenac istaknuvši uz posebnu zahvalu sve one koji su financirali projekt obnove crkve.

Neda Šainčič Pilato u svom je obraćanju naglasila dugodišnju uspješnu suradnju Općine Vižinada i talijanske Regione del Veneto koja već dugo podupire brojne projekte u Vižinadi te je istaknula u čemu se sve pomogli kroz godine. Sudjelovali su financijski u obnovi Battistelline šterne, u restauraciji pročelja Kuće Lav, obnovi zvonika, obnovi Kuće Maraston, objavljivanju monografije “Vižinada u vremenu” te naravno, i u obnovi crkve sv. Barnabe.

Na kraju programa okupljeni su još jednom mogli uživati u umjetničkom nastupu  Ane Vedriš i njezinoj izvedbi pjesme Panis angelicus uz pratnju zbora dok je na klaviru bio Marijan  Šugar. Upriličena je i zakuska na Battistelinoj šterni, nakon čega je održana sveta misa.

Inače, crkva sv. Barnabe izvorno je romanička građevina iz 12. ili 13. stoljeća, dok je u 17. ili 18. stoljeću za vrijeme baroka bila proširena. Srednjovjekovna crkva bila je znatno niža od današnje i imala je dvije apside, što je karakteristika i ostalih onovremenih crkava u Istri. Krajem 14. ili početkom 15. stoljeća zidne površine interijera crkve sv. Barnabe oslikane su freskama s temom Kristova života – od rođenja pa do uskrsnuća. Na zapadnom zidu scena je posljednjeg suda s prikazima raja i pakla, a svaki se nalazi s jedne strane vrata. Zbog svoje važnosti, crkva od 2021. godine ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra, te je Općina Vižinada pokrenula proces njezine cjelovite obnove.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email