NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U VIŽINADI ODRŽANO 13. IZDANJE MANIFESTACIJE »VERŠI NA ŠTERNI«

12.06.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / U VIŽINADI ODRŽANO 13. IZDANJE MANIFESTACIJE »VERŠI NA ŠTERNI«
420GO141483.jpg

Da dijalektalna riječ u pisanome obliku ne izumire te da se istarski autori služe vrlo dobro čakavicom pokazalo je 13. izdanje manifestacije Verši na šterni, što se održava pored Batisteline šterne na središnjem mjesnom trgu Vižinade.

Kako je kazao voditelj programa, pjesnik Vladimir Pernić, riječ je o najbajkovitijoj pozornici na kojoj je izniman osjećaj recitirati stihove. Na ovogodišnji je natječaj pristiglo 239 pjesama iz pera 59 autora, a izbornica Evelina Rudan izabrala je 55 pjesma iz pera 34 autora.

Poseban značaj ovogodišnje manifestacije bila je i dodjela nagrade koju je odbor »Verši« u sastavu Milan Rakovac (predsjednik) te Milorad Stojević i Drago Orlić, dodijelio Miroslavu Sinčiću za pjesmu »Poslanje« te mu uručio umjetničko djelo Milana Legovića.

Gost ovogodišnje manifestacije bio je poznati pjesnik Jakša Fiamengo, koji je svojom karizmom, spontanošću i duhovitošću oduševio publiku, koja ga je nagradila burnim aplauzom. Pročitao je Fiamengo i pjesme koje će uskoro ugledati svjetlo dana u knjizi »Mravi iz Nezakcija«, u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a što je on definirao kao istarski sonetni abecedarij.

Nazočne su pozdravili Irides Zović u ime porečkog Pučkog otvorenog učilišta, načelnik Vižinade Marino Baldini, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica te Aleksa Ladavac ispred Čakavskog sabora.

Svoje su stihove kazivali, odnosno u antologiju su uvršteni: Iris Aničić, Marija Banko, Mirjana Bulić-Šarić, Sonja Buljević, Nevenka Demark, Drago Draguzet, Marija Družeta, Davor Dužman, Nevenka Erman, Jakša Fiamengo (gost susreta), Nada Galant, Dinko Š. Kalac, Denis Kontošić, Marija Kovač, Ester Kranjac, Loreta Krnanjac-Načinović, Ana Krnjus, Marija Maretić, Ida Marković, Vesna Milan, Malvina Mileta, Tomislav Milohanić Slavić, Suzana Mušković, Branko Peruško, Vesna Petrić-Terzić, Ivica Pilat, Ursula Rabar, Nerina Saulig, Miroslav Sinčić, Marija i Remiđo Sošić, Tatjana Tomaić, Nevenka Uljanić, Đermano Vitasović i Branko Vlačić, a svi su oni nagrađeni toplim aplauzom.

U crkvi sv. Ivana otvorena je izložba Neve Pizzul »Gradovi« i Branka Pizzula »Portali baštine«. Akrili Neve Pizzul toplinom izričaja pričaju i fokusiraju pojedine prepoznatljive jadranske ambijente, a njezin suprug Branko u portalima donosi vedute urbanog i spomeničkog pejsaža.

Vesna Begić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email