NEWS
Best of Poreč

U Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja 2016. GDCK Poreč organiziralo je različite aktivnosti na cijeloj Poreštini

20160521_105120
23.05.2016. 14:48; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / U Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja 2016. GDCK Poreč organiziralo je različite aktivnosti na cijeloj Poreštini

U Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja 2016. GDCK Poreč organiziralo je različite aktivnosti na cijeloj Poreštini pod motom „Uhvati ritam“ a sve u znaku zdravstvenih aktivnosti.

U aktivnosti mjerenja tlaka i šećera u krvi na cijeloj Poreštini suradnice su nam bile voloterke iz Udruge dijabetičara Poreč i Tar-Vabriga. Aktivnost se odvijala cijeli tjedan u Taru, Kašteliru, Vižinadi, Višnjanu, Vrsaru, Funtani , Sv.Lovreču i Poreču. Sve zajedno akciji je pristupilo 278 osoba, a samo u Poreču na Gradskoj tržnici šećer u krvi i tlak izmjerilo je 152 ljudi.

Cijeli tjedan u GDCK Poreč mogla se pogledati tematska izložba „Migracije“ poznatog fotografa Ibrahim Malle, koji je i službeni fotograf Međunarodne federacije Crvenog križa.

U tjednu su se održala dva popodnevna predavanja za naše građane, i to u prostorijama Ck i Centra za mlade. Predavanje je bilo tematsko, vezano uz Edukaciju građana za primjenu vanjskih defibrilatora ( avd ), te promociju edukativnog spota o primjeni avd-a koji smo snimali da bi građanima olakšali primjenu istog.

AED (eng. Automatic external defibrillator) je maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene s zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma (ventrikularna fibrilacija ili ventrikularna tahikardija bez prisutnog pulsa). Osim toga, današnji modeli daju upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života, glasovnim i vizualnim uputama (na hrvatskom jeziku). Uređaji sa 100% sigurnošću vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

Hrvatski Crveni križ izdao je i brošure o primjeni automatskog vanjskog defibrilatora.

Osim liječnika volontera koji su licencirani za educiranje građana, GDCK Poreč educiralo je i volontere kako bi što više osoba mogli biti edukatori u primjeni avd-a.

U Tjednu CK osnovan je i Klub mladih Crvenog križa Poreč, kojeg čine srednjoškolci „M. Balote“ i „A.Štifanića“ Poreč.

Mladi Crvenog križa Poreč , u subotu 21. 5. 2016. na Tržnici Poreč predstavili su dvije simulacije pomaganja osobama u pružanju prve pomoći uz korištenje vanjskog defibrilatora, te osnove u pružanju prve pomoći.

Svi građani koji su se zatekli imali su priliku vidjeti korištenje vanjskog defibrilatora.

U mnogim zemljama Europske unije postoje uhodani programi korištenja automatskih vanjskih defibrilatora, gdje se korisnici dijele na tri osnovne skupine: zaposlenici u medicinskim djelatnostima, profesionalci koji na svom poslu mogu doći u situaciju da nekog spašavaju (vatrogasci, policija, djelatnici zaštitarskih tvrtki, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja i ostali) te laici, koji nisu profesionalno vezani za spašavanje života , ali mogu doći u situaciju da trebaju nekog oživljavati (npr. djelatnici u turizmu, prijevozu putnika i slično).

Osim građana Gradsko društvo Crvenog križa Poreč besplatno educira i djelatnike Policijske uprave Poreč i Javne vatrogasne postrojbe Poreč a sve u svrhu kako bi što više ljudi znalo koristiti vanjske defibrilatore.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani