U tijeku izrada studije o razvoju cikloturizma u Istri

Parenzana 1
21.01.2021. 11:07; ; Početna / Gospodarstvo / U tijeku izrada studije o razvoju cikloturizma u Istri

Cikloturizam je u Istarskoj županiji odavno prepoznat kao niša koja može obogatiti turističku ponudu, produžiti pred i posezonu te biti dodatnim motivom dolaska gostiju koji nove destinacije istražuju na dva kotača. Pitanjem kako dodatno unaprijediti i razvijati cikloturizam bavi se upravo „Studija upravljanja kvalitetom razvoja cikloturizma u Istri“, a čija je izrada u tijeku.

– Studija je svojevrsni nastavak i nadogradnja Operativnog plana razvoja cikloturizma Istarske županije izrađenog početkom 2019. godine, a njome želimo dobiti podatke koji su nam neophodni za kvalitetno upravljanje razvojem tog proizvoda na razini destinacije.  Želimo dobiti informacije o tome kako ovaj atraktivni turistički proizvod percipiraju korisnici te sami pružatelji usluga u cikloturizmu, koji su motivi dolaska posjetitelja, zadovoljstvo proizvodima te koji sadržaji nedostaju, pojašnjava županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Glavni cilj studije je, dakle, ponuditi model upravljanja kvalitetom cikloturističkog proizvoda, a oni specifični: prikupiti podatke o obilježjima potražnje i potrošnje turista u cikloturizmu; prikupiti mišljenja, stavove i zadovoljstvo korisnika cikloturističkih proizvoda; prikupiti podatke o obilježjima cikloturista i stanju cikloturističke ponude; prikupiti mišljenja lokalnih dionika o mogućnostima razvoja proizvoda te zadovoljstvo postojećom organizacijom cikloturizma na razini županije (certificirani iznajmljivači Bike & Bed smještaja); kao i definirati pokazatelje za kontinuirana praćenja stanja u cikloturizmu u Istarskoj županiji.

Osnovni elementi Studije obuhvaćaju mišljenje i zadovoljstvo korisnika, mišljenje i zadovoljstvo lokalnog stanovništva te praćenje utjecaja cikloturizma na ostale djelatnosti i društvo.

Izrada Studije kandidirana je na sredstva Fonda za razvoj turizma resornog ministarstva, te je za tu namjenu odobreno 150 tisuća kuna. Vrijednost Studije iznosi 187.500,00 kuna, a za izradu je zadužen Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, čiji se dovršetak očekuje ovog lipnja.

Govoreći o cikloturizmu, neizostavna je biciklističko-pješačka staza Parenzana u čije je uređenje, održavanje i promociju u proteklih pet godina uloženo 3.388.000,00 kuna, najvećim djelom od strane Istarske županije, a potom i od strane JLS-a i Ministarstva turizma. U 2020. godini su, primjerice, postavljeni novi vidikovac Brkač i zaštitne drvene ograde na mostu Grožnjan i nadvožnjaku Pirelići radi podizanja sigurnosti vozača i pješaka, potom uloženo je u održavanje rasvjete u tunelu Kalcini i općenito redovno održavanje trase (košnja, uređenje podloge i sl.). U suradnji s Hrvatskim šumama posađena su stabla na odmorištima i vidikovcima Brkač i Rakotule, a krajem godine po prvi put je izrađeno 10 kratkih video spotova (15 sekundi) kojima se promovira Parenzana.

U 2021. godini, naglasak će biti na održavanju odvodnih kanala kojih na Parenzani ima oko pedesetak. Osim toga, tu su i redovna košnja i održavanje svega što je do sada napravljeno (putokaza, info tabela, vidikovca, WIFI točaka itd.), a nastavit će se i s promotivnom kampanjom na društvenim mrežama. U planu je i snimanje još desetak kratkih spotova koji bi se bavili dodatnim sadržajima na Parenzani (gastronomija, kulturni sadržaji itd.). Navedene aktivnosti će nesumnjivo dodatno unaprijediti, ali i popularizirati nekadašnju uskotračnu željezničku prugu, o čijoj atraktivnosti govori i podatak o preko 260 tisuća posjetitelja u protekle tri godine. 

 

ISTARSKA ŽUPANIJA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email