NEWS

U Sv. Lovreču MALI VAZAN, A VELIKI KONCERT!

IMG_9843
08.04.2024. 14:11; ; Početna / Kultura / U Sv. Lovreču MALI VAZAN, A VELIKI KONCERT!

Naveliko očekivani Uskrsni koncert u bazilici sv. Martina u Svetom Lovreču nadmašio je sva očekivanja! Za ovaj se koncert tražila sjedalica više, jer je interes za ovaj glazbeni događaj bio uistinu ogroman.

Podsjetimo, nedjeljnu večer u lovrečkoj bazilici predivnim su tonovima i glasovima ispunile zajedničke snage 𝑃𝑜𝑟𝐹𝑖𝑙 orkestra iz Poreča, te vokalnih skupina 𝐴𝑑 𝑙𝑖𝑏𝑖𝑡𝑢𝑚 iz Brtonigle (voditeljica Dionea Sirotić), 𝐴𝑔𝑎𝑡𝑎 iz Kanfanara (voditeljica Ana Messmer), 𝐴𝑟𝑝𝑎 iz Višnjana (voditeljica Jovana Vučetić), 𝑇ℎ𝑒𝑟𝑒𝑚𝑖𝑛𝑒𝑠 iz Šišana (voditeljica Sandra Petrović Dishpalli) te 𝐶𝑖𝑡𝑡𝑎𝑛𝑜𝑣𝑎 𝑉𝑜𝑐𝑎𝑙𝑒𝑛𝑠𝑒𝑚𝑏𝑙𝑒, kojima, kao i orkestrom dirigira maestro Petar Matošević, inače stanovnik Općine Sveti Lovreč. Spomenimo kako su ove vokalne skupine nastupale zajednički, kao jedan veliki zbor.

Na vrlo šarolikom i uzbudljivom repertoaru, a kojega je najavljivao mještan Mateo Antolović, našle su se skladbe 𝑃𝑜𝑚𝑝 𝑎𝑛𝑑 𝐶𝑖𝑟𝑐𝑢𝑚𝑠𝑡𝑎𝑛𝑐𝑒 skladatelja Edwarda Elgara, zatim 𝐺𝑎𝑏𝑟𝑖𝑒𝑙’𝑠 𝑂𝑏𝑜𝑒 velikog filmskog skladatelja Ennija Morriconea, uz solo dionicu trubača Andree Zakinje, na što je uslijedila skladba 𝐼𝑛𝑡𝑒𝑟𝑚𝑒𝑧𝑧𝑜 𝑆𝑖𝑛𝑓𝑜𝑛𝑖𝑐𝑜, iz opere 𝐶𝑎𝑣𝑎𝑙𝑒𝑟𝑖𝑎 𝑅𝑢𝑠𝑡𝑖𝑐𝑎𝑛𝑎 talijanskog skladatelja Pietra Mascagnija. Nezaobilazan je bio i Wolfgang Amadeus Mozart, možda i najpoznatiji skladatelj svih vremena, te njegova skladba 𝐴𝑣𝑒 𝑉𝑒𝑟𝑢𝑚, na što se nastavila jako poznata melodija, s manje poznatim nazivom – 𝐶𝑜𝑛𝑞𝑢𝑒𝑠𝑡 𝑜𝑓 𝑃𝑎𝑟𝑎𝑑𝑖𝑠𝑒, najznačajnijeg grčkog skladatelja Vangelisa.

U sličnom tonu bila je i sljedeća skaldba – 𝐴𝑑𝑖𝑒𝑚𝑢𝑠 velikoga britanskog skladatelja Karla Jenkinsa.

Za kraj programa dirigent Petar Matošević te 𝑃𝑜𝑟𝐹𝑖𝑙 orkestar i zbor izveli su jedan vrlo simboličan komad. Sviralo se i pjevalo, naime, skladbu 𝑂𝑠𝑐𝑢𝑙𝑒𝑡𝑢𝑟 𝑚𝑒 suvremenog skladatelja Branka Radića, koji korijene vuče upravo iz Općine Sveti Lovreč, točnije, iz sela Radići. Značaj svemu tome dodao je i sam skladatelj, koji ne samo da je prisustvovao koncertu, već i sudjelovao kao pjevač i svirač.

A nakon što je dirigent glazbenicima dao završni “fine”, uslijedili su dugotrajan aplauz te ovacije, čime je publika pokazala koliko su bili dojmljeni te ganuti izvedbom.

Dugo će se pamtiti i riječi samog dirigenta koji je rekao: “Ostvario mi se jedan od snova – svirati pred lovrečkom publikom, u našoj crikvi. Mislio sam da mi se to neće nikad dogoditi. Hvala Vam na tome”.

Ovom se prilikom dirigent također zahvalio svima koji su podržali i bili u organizaciji ovog glazbeno-duhovnog spektakla: Općini Sveti Lovreč, župi sv. Martina iz Svetog Lovreča sa župnikom Branimirom Šapinom, zatim veliko hvala KUD-u Matka Laginje iz Svetog Lovreča na velikoj logističkoj podršci, te Umjetničkoj školi Poreč. Zahvala je išla i u smjeru svim stanovnicima Lovreštine koji su pomogli u realizaciji koncerta te medijima, zahvaljujući kojima se raširio glas o koncertu diljem Istre, a i dalje.

Obzirom na fenomenalan uspjeh koji je ovaj koncert ostvario, u doglednoj budućnosti mogu se očekivati slični koncerti povodom velikih svetkovina i svečanosti.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email