NEWS
VALFRESCO S-170422

U subotu na sportskom aerodromu Žatika promatranje teleskopom zvjezdanog ljetnog neba, te zanimljiva predavanja o astronomiji i arheologiji

A.Radonic_EventCover
11.08.2021. 11:39; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U subotu na sportskom aerodromu Žatika promatranje teleskopom zvjezdanog ljetnog neba, te zanimljiva predavanja o astronomiji i arheologiji

“Zvijezde nad Porečom” naziv je nove manifestacije koja će se po prvi put održati u subotu, 14.kolovoza 2021. s početkom u 21 sat, na malom sportskom aerodromu na Žatiki. Posjetitelji će imati prilike promatrati zvjezdano ljetno nebo u jedinstvenoj atmosferi na otvorenom, te doznati više o nebeskim tijelima i uživati u prigodnom programu. 

U sklopu događanja, sve do ponoći, posjetitelji će imati prilike uživati u laganoj glazbi, čuti predavanja o obližnjim arheološkim nalazištima na brdašcima Malom i Velikom Sv. Anđelu kustosa Davora Munde iz Zavičajnog muzeja Poreštine, čuti mitove i legende povezane s astronomijom, promatrati nebo teleskopom, te doznati više o svemiru kroz popularno znanstveno predavanje poznatog astronoma Ante Radonića pod nazivom “Što nam to javljaju roboti s Marsa?”.
Radonić je više od četrdeset godina radio u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu kao voditelj planetarija s odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike, te održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao više od osam stotina javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske, te objavio tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice „Čovjek i svemir“. Često na raznim radijskim i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014), kao i Večernjakove ruže (2021.).
te će ovom prilikom uz predavanje o svemiru odgovarati i na pitanja okupljenih.

Događanje u Poreču uvrstio je i Hrvatski astronomski savez na popis hrvatskih evenata za ovaj najaktivniji astronomski tjedan u godini. Naime kako navode Savezu, kao svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre (10. kolovoza), događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza, te će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn i Jupiter. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec, te mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

U Poreču će ovom prilikom biti ugašena javna rasvjeta u dijelu ulice Karla Huguesa, kako bi se omogućilo bolje promatranje, a to će biti moguće i zahvaljujući javnoj rasvjeti koja je u Poreču najvećim dijelim LED i ekološka, kako bi smanjilo svjetlosno onečišćenje.

Inače, posjetitelje na Žatiki ovom prilikom očekuju prostirke za sjedenje na travi, a svatko po želji može ponijeti lampu, dekicu, majicu dugih rukava, svoj teleskop, grickalice, sok i pitanja o svemiru na koje želi dobiti odgovore. Događanje će se održati sukladno važećim epidemiološkim mjerama .

Organizatori su Grad Poreč – Parenzo, Aeroklub Cumulus – Opatija, te Astronomsko društvo Višnjan.

Print Friendly, PDF & Email