NEWS
HALF MARATON S

U subotu je na Trgu slobode “upaljena” prva Adventska svijeća

adventski vijenac
04.12.2023. 10:19; ; Početna / Kultura / U subotu je na Trgu slobode “upaljena” prva Adventska svijeća

U suboto navečer je, uoči prve adventske nedjelje, na Trgu slobode u Poreču održana kratka svečanost uz paljenje prve adventske svijeće.

Okupljeni, među kojima i porečki gradonačelnik Loris Peršurić i vlč. Patricio Starić, paljenje prve Adventske svijeće popratili su uz pjesmu i molitvu, te dio prigodnog igrokaza učenika „Svjetlo koje se ne smije ugasiti“.

Čast da upali prvu adventsku svijeću pripala je djevojčici Tereziji Beriša.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska – označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

Podsjetimo, porečki Advent ove je godine pripremio do sad najbogatiji program uz brojne novitete i iznenađenja, a službeno će se otvoriti paljenjem lampica na Trgu Matije Gupca u 16.30 sati 11. prosinca.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email