NEWS

U subotu i nedjelju na Trgu slobode 3. izdanje Festivala istarskog češnjaka – prodaja domaćeg češnjaka i dodjela IQ oznaka

Sa lanjskog festivala češnjaka u Poreču
09.08.2022. 15:06; ; Početna / Obavijesti / U subotu i nedjelju na Trgu slobode 3. izdanje Festivala istarskog češnjaka – prodaja domaćeg češnjaka i dodjela IQ oznaka

U subotu 13. i nedjelju, 14. kolovoza 2022. Trg slobode u Poreču ugostit će treće izdanje Festivala istarskog češnjaka. Festival su na današnjoj konferenciji za medije u Poreču najavili u ime organizatora predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka Dario Antonac, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Loris Peršurić i predsjednik klastera za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Krešimir Juričić. 

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti devet OPG-ova (OPG Calabura iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša iz Boruta, OPG MonteIstra iz Sv. Jurja kod Grožnjana, OPG Pamić Nefat iz Pazina, OPG Celić iz Krbuna kraj Pićna, OPG Paolo Sirotić iz Pazina i OPG Sara Šimonović iz Vižinade).

Nakon otvaranja, u subotu u 10.30 sati dodijelit će se i oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 10 proizvoda – 7 za istarski crveni češnjak , 2 za istarski rozi češnjak i jedan za istarski ljubičasti češnjak.

Svi zainteresirani će na štandovima moći kupiti rešte pravog domaćeg istarskog češnjaka, ali i razne proizvode od češnjaka poput namaza od češnjaka, ukiseljene paske i umak od paski. Oba dana udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak, a od koji se neki i prvi put prezentiraju na manifestaciji. Informacije će se davati i na više jezika, budući i da upita iz inozemstva imaju puno, te očekuju dobar odaziv turista kojih je ovih dana Poreč pun.

.

Kako je rekao Antonac, za istarskim češnjakom vlada velika potražnja, te je većina proizvođača svoj češnjak već rasprodala, a ove ga je godine nešto manje i s obzirom na suše i štete od divljači koje su pogodile veći dio Istre. Zato očekuju da će i ove godine kao i na prethodnim izdanjima kada je sav češnjak rasprodan, za reštama biti velika potražnja. Valja reći i kako su izlagači za porečki su festival posebno čuvali dio uroda, pa će tako zainteresirani moći kupiti pravi istarski češnjak. Prodavat će se samo u reštama, i to za cijenu od 90 kuna za kilogram ili 60 za pola kilograma.

Gradonačelnik Peršurić podsjetio je kako se ovaj festival već od prve godine održavanja pokazao uspješnim i dobro prihvaćenim od strane posjetitelja.  – Podržali smo od prve godine ovakvu manifestaciju u našem gradu, a tako će biti i dalje. Kako kažu naši ljudi, ni ga do domaćega česna, a i naši gosti vole kada im se nude autohtoni kvalitetni proizvodi, rekao je gradonačelnik.

Pročelnik Pinzan naglasio je da Istarska županija već dugi niz godina potiče proizvodnju i uzgoj autohtonih sorti i pasmina. -Festival ima svrhu da zaštiti i promovira istarski češnjak , a drago nam je da imamo nove mlade članove i to je ono što smo i htjeli na početku, jer je ovo jedna izuzetno cijenjena namirnica i u gastronomiji, ali i u brzi za zdravlje, rekao je pročelnik Pinzan. Dosad im je to odlično uspjelo, na primjer, s istarskim govedom a nadaju se da će tako uspjeti i s češnjakom, ali i proizvodima od češnjaka. Proizvođačima daju veliku podršku, a tako će biti i dalje, te se u Županiji nadaju da će se broj proizvođača i količine češnjaka povećati. Pritom će sigurno veliki udio imati i nedavno završeni sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina Červar- Bašarinka koji će pomoći poljoprivrednicima Poreča, a planiraju ih još u Istri, svjesni da bez navodnjavanja nema ni poljoprivrede.

Juričić je istaknuo da oznakom IQ IDA-e (Istarske razvojne agencije) žele istaknuti kvalitetu onog najbolje što Istra nudi.  –  Zato nas iznimno raduje nastavak dodjele oznake IQ za češnjak. Nakon lanjske prve dodjele, tu će oznaku ove godine dobiti i neki novi proizvođači istarskog češnjaka koji su prepoznali vrijednost i važnost znake, rekao je Juričić. Ove će godine oznaku dobiti 7 proizvođača za više proizvoda, odnosno za crveni, rozi i ljubičasti češnjak. 

Antonac je zaključio kako je Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te danas broje 21 člana od čega jednog počasnog. Sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti, a neki od njih će se već ove godine prezentirati na festivalu.  Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana.

 Festival traje subotu i nedjelju od 10 do 20 sati na Trgu slobode u Poreču.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email