NEWS
Ljekarna

U subotu, 30.7.2022. otvorenje izložbe KRISTAL TOTAL ART Ivice Propadala u Zavičajnom muzeju Poreštine

2022-07-26_13h38_59
26.07.2022. 13:42; ; Početna / Kultura / U subotu, 30.7.2022. otvorenje izložbe KRISTAL TOTAL ART Ivice Propadala u Zavičajnom muzeju Poreštine

Ivica Propadalo – slikar, scenograf, dizajner i glazbenik u Zavičajnom muzeju Poreštine izlaže kristalne statuete (Porin, Dora, Večernjakova ruža) koje su već bile izložene u Sarajevu (Galerija Likovne akademije) i Zagrebu (Muzej Mimara).  
Posjetioci će moći vidjeti djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda. 

Propadalove nagrade su dobili: Oliver, Gibonni, Parni valjak, Prljavo kazalište, Tony, Nina, Massimo, Mick Jager, Santana, Leonard Cohen, Sting, Nick Cave, Alicia Keys, Eros Ramazzotti i mnogi drugi.
Autori najboljih europskih TV emisija posjeduju nagradu Grand Prix Circom Regional.
Pobjednik svjetske utrke kroz Hrvatsku CRO RACE Adam Yates dobitnik je Propadalove kristalne statuete za 2019. godinu.
Zlatni lav je nagrada Međunarodnog festival komornog teatra, koja se svake godine dodjeljuje u Umagu.
Marin Čilić je odabrao Propadala da mu dizajnira nagradu njegove Fondacije.
Književna nagrada VBZ-a, Turistički cvjetovi, Ponos Hrvatske, Večernjakova ruža, Zlatna ptica Croatia Records, Nagrada Kolos za najbolji građevinski projekt su također njegova djela.
Autor teksta kataloga je Zlatko Gall, a postav izložbe potpisuje Dragana Todorović Propadalo.
Sve nagrade su izrađene u Steklarni Rogaška.
Poslije otvorenja posjetitelje očekuje koncert Teške industrije.

KADA: 
30.7.2022. u 20 h 

GDJE: 
Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Decumanus 9, Poreč
 
ZAŠTO:
2022. je UN Međunarodna godina stakla. Udruga “STAKLO & UMJETNOST” je koordinator događaja u Hrvatskoj u obilježavanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti stakla. Udruga je osnovala Učilište za umjetničko oblikovanje stakla “ZLATNI VITRAJ” koje je 22.2.2022. u Stranićima (Poreč) svečano otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek i državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak. Zavičajni muzej Poreštine čuva staklo iz rimskog doba (prošlost stakla), Ivica Propadalo i njegove kristalne skulpture predstavljaju sadašnjost stakla, a Učilište “Zlatni Vitraj” predstavlja budućnost stakla u vidu očuvanja starih i zaboravljenih zanata rada sa staklom.


IVICA PROPADALO:
Prije samog početka izrade neke statuete prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego sam nadošao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o merovinškoj i karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga. Naš pleter vuče korjene iz vikinške kulture. Porin je vojskovođa koji je poveo Hrvate protiv Franaka…itd.
Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtjeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statuete.
Nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura.
Arsen Dedić bi mi znao često reći: “Znaš Propadalo, tvoj kič mi se sve više počinje sviđati”. 

ZLATKO GALL:
Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbiea Williamsa,… te otišli u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email