NEWS

U studenom u Gradskoj knjižnici Poreč gostuju ALEKSANDAR STANKOVIĆ, SAŠA CECI, ANĐA MARIĆ I BORIS BILETIĆ

2023-10-26_11h47_51
26.10.2023. 11:51; ; Početna / Kultura / U studenom u Gradskoj knjižnici Poreč gostuju ALEKSANDAR STANKOVIĆ, SAŠA CECI, ANĐA MARIĆ I BORIS BILETIĆ

Ovogodišnji „Mjesec hrvatske knjige“ u znaku je prevoditelja i održava se pod motom „Nek ti riječ ne bude strana(c)“. U Poreču je obilježavanje ove manifestacije započelo listopadskom edukativno-kreativnom radionicom na kojoj su se brojni mališani podsjetili koliko su lijepih, urnebesnih, zabavnih i dirljivih slikovnica pročitali, a napisane su diljem svijeta, na brojnim jezicima, kao i na veliki doprinos prevoditelja/ca, jer su oni upravo ti koji donose te brojne priče u živote djece, ali i odraslih.

Brojna gostovanja poznatih imena, koja će se tijekom mjeseca studenog održati u matičnom odjelu porečke knjižnice (Trg Marafor 3), dobar su razlog da i neka od njih zabilježite u svojim kalendarima.

Već u četvrtak, 2. studenog 2023. u 19 sati svoju knjigu „Depra“ predstavit će poznati televizijski voditelj i novinar Aleksandar Stanković. Napisati tako važno djelo o kompleksnom mentalnom stanju o kojem se rijetko priča, razotkrivajući svoja najdublja razmišljanja, mogu samo hrabri ljudi. Aleksandar Stanković ovom je svojom dojmljivom knjigom hrvatskoj javnosti priznao kako godinama boluje od depresije.

Porečki Mjesec hrvatske knjige začinit ćemo razgovorom o znanosti, na zabavan i razumljiv način, jer nam u goste stiže dr.sc. Saša Ceci, a predstavit će nam svoje knjige „Blesimetar (I. – IV.)“. Druženje će se održati u ponedjeljak, 6. studenog 2023. godine u 19 sati, a večer će moderirati Ivan Kraljević. Oni se nikada ne zadovoljavaju gotovim rješenjima, sve što živimo i što nas okružuje istražuju i propitkuju. I o tome raspravljaju. A na raspravu pozivaju i vas.

„Moja revolucija u 365 dana“ priča je Anđe Marić zbijena između korica knjige, a nadahnuto je to svjedočanstvo o ljudskoj snazi, volji i borbi, o usponima i padovima koje nosi život s multiplom sklerozom. Nju će autorica ispričati u utorak, 7. studenog 2023. godine u 19 sati, a kroz priču će nas voditi moderator susreta, nakladnik knjige Neven Kepeski.

Gradska knjižnica Poreč s radošću najavljuje gostovanje dr.sc.Borisa Domagoja Biletića, koji će svima željnima dobre riječi, stručnim i edukativnim pregledom istarske i nacionalne književnosti, govoriti o hrvatskim pjesnicima, prozaicima i dramskim piscima, o Istranima i nekim izabranim temama našega podneblja, koje je kao književni kritičar, znanstvenik i esejist čitao, kako ih je doživljavao i tumačio. Mnoge su od tih tema sabrane i u knjigama „Istarsko troknjižje” (I-II-III) i „Ex Provincia“, a autora i knjige predstavit će dr. sc. Božidar Cvenček. Ovu lijepu porečku večer zasigurno će oplemeniti i predstavljanje autorove zbirke izabranih pjesama „Hvatanje zraka“. Književno  druženje održat će se 10. studenoga 2023. godine u 19 sati.

I za kraj „Mjeseca knjige“, u srijedu, 15. studenog 2023. godine, u 12.30 sati u Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč, bit će predstavljena PoZiCa, zbirka literarnih i likovnih radova učenika prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice, a program će obogatiti čitanjem svojih radova pohvaljeni učenici na natječaju „Nagrada Laurus nobilis“ čiji su radovi, uz one nagrađene uvršteni u zbirku.

Gradska knjižnica Poreč

 

Print Friendly, PDF & Email