NEWS
LUTRIJA T

U starogradskoj jezgri u tijeku obnova nekoliko zgrada, uređenje heritage hotela, postavit će se i novi smjerokazi

3 (114)
11.03.2021. 11:44; ; Početna / Gospodarstvo / U starogradskoj jezgri u tijeku obnova nekoliko zgrada, uređenje heritage hotela, postavit će se i novi smjerokazi

Pripreme za nadolazeću turističku sezonu u porečkoj starogradskoj jezgri su u punom zamahu. Iako još uvijek postoji mnoštvo nedoumica, željno se iščekuju topliji dani te se optimistično gleda na ljeto pred nama, koje treba dočekati spremno.

Tako se na Trgu Marafor trenutno obnavlja kompleks zgrada na sjevernoj strani, koje će do početka srpnja otvoriti svoja vrata kao heritage hotel „Martis Forum“. Kako napominje investitor, Goran Papić iz tvrtke Titus Verus, radi se o projektu izgradnje i opremanja objekta ukupne neto površine 800m2, a to je nastavak ulaganja ove tvrtke u porečku starogradsku jezgru, nakon što je lani u kolovozu dovršeno uređenje apartmana „Martis Forum“ u Eufrazijevoj ulici.

Heritage hotel će imati ukupno četiri etaže, maksimalne visine 10-ak metara. U prizemlju hotela smješten su prostori ulaznog hola, recepcije, hotelskog restorana s kuhinjom i pratećim sadržajima (skladište, osoblje, sanitarije). Na prvom i drugom katu, te u potkrovlju hotela nalazi se ukupno 16 smještajnih jedinica, neto površine od okvirno 21 do 40 m2, prostor za lift, hodnik, tri unutarnje vanjske terase.

Projekt se realizira kroz suradnju s Konzervatorskim odjelom, kako bi se budući heritage hotel maksimalno uklopio u okolinu, i pritom oplemenio srce starogradske jezgre. Otvorenjem u srpnju planiraju zaposliti 20 ljudi, te raditi minimalno devet mjeseci u godini, dok je ukupna investicija vrijedna oko 20 milijuna kuna.

Podsjetimo, lani je u Eufrazijevoj ulici otvorena potpuno preuređena Casa Manzolin, čiji su vlasnici – obitelj Poletti, ove godine nastavili s radovima te će, uz ugostiteljski objekt, urediti i smještajne kapacitete.

Istovremeno, u tijeku je i obnova nekoliko fasada i krovišta u starogradskoj jezgri. Za dio od njih osigurano je sufinanciranje putem Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča, kojim se iz sredstava tzv. spomeničke rente bespovratnim novčanim sredstvima sufinancira obnova pročelja, krovova i vanjske stolarije, te sanacija konstruktivnih dijelova na zgradama na području kulturno – povijesne urbanističke cjeline grada Poreča – starogradskoj jezgri i užem centru.

Unificirani natpisi i planovi za projektiranje Marafora te nastavak uređenja rive

Dodatno, lanjskim donošenjem nove Odluke o urbanoj opremi starogradske jezgre, Grad Poreč krenuo je s nabavom unificiranih smjerokaza, ploča s nazivima i ostale pješačke signalizacije, koje će se kroz nekoliko faza postaviti u starogradskoj jezgri. Odluka predstavlja i svojevrsne upute koje će korisnicima poslovnih prostora i privatnicima olakšati postavljanje opreme poput tendi, suncobrana ili reklama u starogradskoj jezgri pri davanju zahtjeva konzervatorima, koji postavljanja opreme moraju odobriti.

– Donošenje te Odluke, ali i sama činjenica da nakon nekoliko godina obnove krovova i konstrukcija, sad imamo izraženi interes za obnove fasada, ali i cijelih zgrada u starogradskoj jezgri, nas veseli jer pomalo uređujemo našu starogradsku jezgru. Ima dosta i privatnih investicija i inicijativa za obnove zgrada, dok mi kao Grad planiramo nastaviti s uređenjem rive koja predstavlja integralni dio starogradske jezgre, ali i s projektiranjem Trga Marafor, nakon što se obave svi pripremni radovi. Dodatno, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, nastavlja se zahtjevna obnova Eufrazijeve bazilike, nakon što je lani obnovljen njen zvonik., komentirao je prilikom obilaska radova gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email