NEWS
VALFRESCO 10/23S

U srijedu, 21. lipnja na Tičanu ASTROFEST i znanstveni sajam

347272660_749531630508797_6456904091191305758_n
16.06.2023. 23:10; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U srijedu, 21. lipnja na Tičanu ASTROFEST i znanstveni sajam

Zvjezdarnica Višnjan u suradnji i uz pokroviteljstvo Općine Višnjan i Turističke zajednice Općine Višnjan organizira već tradicionalnu manifestaciju Astrofest na dan ljetnog solsticija, 21. lipnja 2023. s početkom u 18.00 sati na Tičanu.

Ove se godine Astrofest održava u sinergiji s znanstvenim sajmom projekta “raSTEM” kojim se želi osvijestiti javnost o važnosti edukacije iz STEM područja te podići razinu znanstvene pismenosti kod djece i mladih. Na sajmu će se provoditi mnogobrojne znanstvene i tehnološke radionice i kazališna predstava u režiji Arije Rizvić naziva “Znanstvenici superheroji”. Ako nekoga zanima kako se istražuju velike zvijeri, na koji način se otkrivaju asteroidi, kako napraviti vlastitog ljigavca ili pak želi zaviriti u tajanstveni mikroskopski svijet, moći će na sajmu zadovoljiti svoju znatiželju.

Zainteresirani će se moći uputiti u obilazak zvjezdarnice te upoznati se s funkcioniranjem glavnog teleskopa namijenjenog praćenju malih tijela Sunčeva sustava, a moći će i promatrati vidljiva nebeska tijeka kroz teleskop postavljen na livadi. U glazbenom dijelu planiran je koncert Andree Pongraca, virtuoza na „handpan“ instrumentu te glazbene poslastice koje će za posjetitelje u nastavku večeri puštati DJ Zmayo i DJ Lindarski. U gastronomskom dijelu nuditi će se razne delicije u „street food“ stilu, a biti će tu i kutak za „slatkoljupce“.

Astrofest i raSTEM su spremni spojiti zvijezde, znanost i čaroliju kako bi pružili jedinstveno iskustvo za posjetitelje.
Na održanoj press konferenciji na Tičanu govorili su Korado Korlević, Petar Čuček i Gordana Ruso iz Astronomskog društva Višnjan, te Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan.

G. Korado Korlević je dao opći pregled situacije u edukaciji u STEM području te pojasnio potrebu za popularizacijom istog. Navodi da je takva vrsta „family bonding” programa nešto drugačije što možemo ponuditi djeci u slobodno vrijeme, novi svijet koji je jednako šaren i zabavan kao i onaj koji se gura u mainstreamu, tzv. „svijetu zabave” koji g. Korlević često spominje u svojim predavanjima.

G. Petar Čuček je naveo da je projekt raSTEM financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a razdoblje provedbe projekta je od 30. prosinca 2021. do 30. prosinca 2023. Znanstveni sajam na Tičanu je šesti po redu od ukupno 10 sajmova koji se održavaju diljem Republike Hrvatske u sklopu projekta raSTEM, od čega tri sajma u Istarskoj županiji.
G. Angelo Mattich je izrazio zadovoljstvo u ime Općine Višnjan i Turističke zajednice Općine Višnjan dobrom suradnjom sa Zvjezdarnicom Višnjan te pohvalio angažiranost djelatnika i volontera koji se trude na zanimljiv način približiti znanost mlađim naraštajima.

Gđa. Ruso je dala uvid u program same manifestacije te zaključila kako istu ne bi bilo moguće održati bez hvalevrijedne podrške i pokroviteljstva Općine Višnjan i Turističke zajednice Općine Višnjan.
Nositelj projekta “raSTEM” je Astronomsko društvo Višnjan, a partneri na projektu su: Udruga Virtus, Centar tehničke kulture Rijeka, Zajednica tehničke kulture grada Malog Lošinja, Udruga Klikeraj, Društvo Naša djeca Poreč, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Veleučilište u Karlovcu, Dječji vrtić Višnjan, Osnovna škola Jože Šurana Višnjan.

Ulaz na Astrofest i Znanstveni sajam je besplatan za sve posjetitelje te prijava dolaska nije potrebna

 

Print Friendly, PDF & Email