NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U srijedu, 19.4. počinje Festival pročitanih knjiga, porečka BOOKtiga

2023-04-17_13h11_32
17.04.2023. 13:17; ; Početna / Kultura / U srijedu, 19.4. počinje Festival pročitanih knjiga, porečka BOOKtiga

Gradska knjižnica Poreč sa zadovoljstvom najavljuje šesnaestu BOOKtigu – festival pročitanih knjiga te sajam rabljenih knjiga BOOKtižin!

Festival započinje u srijedu, 19. travnja u 10 sati otvaranjem BOOKtižina, sajma pročitanih knjiga u parku Matije Gupca, kada će svi ljubitelji pisane riječi moći kupiti knjige, koje su donirali građani, po simboličnoj cijeni od 1.5 eura. Prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin i ove će se godine usmjeriti na nove projekte porečke knjižnice. Sajam će biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati. Bogatu ponudu rabljenih knjiga upotpunit će i zanimljiva ponuda vrijednih izdanja Antikvarijata Glavan iz Ljubljane, antikvarijata Libris iz Kopra, Malog nebodera iz Rijeke i Nove stvarnosti iz Zagreba, a ove će se godine po prvi put u Poreču predstaviti i antikvarijat Mala akademija iz Beograda. Njihova će se izdanja također prodavati po prigodnim cijenama. Ovogodišnju BOOKtigu i njezin programski dio obogatit će brojni gosti književnici, poznata imena hrvatske kulturne scene.

Prvi gost ovogodišnje BOOKtige, u srijedu, 19. travnja, u parku Matije Gupca je Zoran Vakula poznati meteorolog, svima nam znano lice s TV ekrana! Neumorno promovira meteorologiju, čak i putem meteostripa, meteokarikatura, putem kazališnih predstava za djecu te „Vremenastim pričama“, serijom slikovnica kojima je cilj približiti najmlađima često spominjane meteorološke termine, kako bi bolje razumjeli vrijeme te njegove promjene i pojave. „Pahuljasta“, „Sunčasta“, „Vjetropirasta“ i „Oblačasta“ priče su koje će zasigurno oduševiti porečku djecu. Druženje započinje u 10 sati.

Istoga dana u 17 sati, u Klubu umirovljenika Galija, Zoran Vakula družit će se s umirovljenicima. Vakula će, predstavljajući svoje knjige, s Porečanima pričati o vremenu i utjecaju vremena na ljude, o promjenama klime, o problemima vezanim za izradu točne prognoze vremena, o utjecaju prirodnih i ljudskih faktora na promjene, uz mnoštvo zanimljivih detalja iz svakodnevnog života, ali i o ljudima kojih više nema, o koroni i potresima. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane građane.

Kako je već u veljači objavljeno, knjiga „Hladno srce“ je, prema statističkoj obradi podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji, u periodu od 1. veljače 2022. do 31. siječnja 2023, najčitaniji roman u istarskim narodnim knjižnicama, a njegova autorica, Marilena Dužman, ovogodišnja je laureatkinja i dobitnica Nagrade BOOKtiga.  Pod pokroviteljstvom Istarske županije – Regione Istriana, svečana dodjela Nagrade upriličit će se u srijedu, 19. travnja u 19 sati u matičnom odjelu porečke knjižnice, kada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručeno priznanje – primjerak njezinog romana koji je mjesec dana “putovao” po knjižnicama Istre i u koji su svi njegovi čitatelji upisali svoje dojmove. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autorica najčitanije knjige dobit će i novčanu nagradu.

Drugoga dana BOOKtige, u četvrtak, 20. travnja u 10 sati, Gradska knjižnica Poreč poziva sve znatiželjne mališane na predstavljanje slikovnice „Mrljek i Prljek na kiselom zadatku“, autorice Jelene Pervan. Omiljeni junaci serije slikovnica o higijeni donose nam nove bljakaste avanture, a nakon priča o neopranoj kosi, pokvarenom zubu, prljavim rukama i neurednoj sobi, Jelena Pervan će nam na svoj jedinstven način ispričati što se može dogoditi ako redovito ne mijenjamo čarape, ne izuvamo cipele i ne peremo noge.

Kako bi i korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Poreč osjetili dio ugođaja Festivala, u Domu će ih posjetiti Zoran Vakula i predstaviti im svoju pjesničku zbirku „Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze“, a kroz rimovane najave, zajedno će se prisjetiti zanimljivih sportskih događanja i nekih još uvijek aktualnih kulturnih te raznih prigodnica povezanih s vremenskom prognozom. Vakula u Dom stiže u četvrtak u 11 sati!

U suradnji s antikvarijatima Glavan iz Ljubljane i Mali neboder iz Rijeke, porečka knjižnica organizira “Sat za kolekcionare”, u četvrtak, 20. travnja u 18 sati te u petak 21. travnja u 18 sati. Pozivaju se svi zainteresirani građani, koji u svojim kućnim bibliotekama posjeduju stare knjige, a zanima ih procjena ili otkup primjerka vrijednih izdanja, da posjete BOOKtižin jer ih tamo čekaju naši stručnjaci antikvari.

Ovogodišnju porečku BOOKtigu, u četvrtak, 20. travnja u 19 sati, svojim će gostovanjem obogatiti Marko Gregur, nagrađivani  koprivnički pisac, koji se u posljednjih nekoliko godina nametnuo kao jedan od istaknutijih autora mlađe generacije, a predstavit će svoj najnoviji roman „Šalaporte“, nedavno izašao iz tiska u izdanju Hena coma. Roman donosi priču o smislu postojanja, punu sukoba, emotivnih uspona i padova, a koja je sačuvala autorove ljude i ljeta djetinjstva, a istodobno progovorila o umjetnosti i formiranju čovjekovog identiteta.

U petak, 21. travnja dan započinje slatkim događanjem. Na ovogodišnju BOOKtigu dolazi Kate Bošković, pokretačica i urednica portala Slatkopedija, autorica slikovnice „Kad nestanu slastičari…“. Na druženju i na slatkom zadatku autorici će se pridružiti učenici i učenice Turističko – ugostiteljske škole Antona Štifanića, budući slastičari, koje će nam zasladiti knjižno jutro na BOOKtižinu. Ovo je mali doprinos promociji slastičarske struke, jer kad bi slastičari nestali, ubrzo bismo uvidjeli koliko je svijet bez njih gorak. Nije li sve to dovoljno dobar razlog da nam se i vi pridružite? Slatki zadatak započinje u 10 sati.

Dokumentarni film „Dječak iz Auschwitza“ priča je o Olegu Mandiću, koji je s 11 godina s mamom i bakom završio u logoru. Pet mjeseci proveo je na odjelu zloglasnog Mengelea, dočekao oslobođenje logora i kao posljednji logoraš zajedno sa svojom obitelji izašao na slobodu. „Na istoj strani(ci)“ s posljednjim dječakom iz Auschwitza“ družit će se porečki srednjoškolci iz SŠ Mate Balote te učenici TUŠ Antona Štifanića Poreč, na tribini koja će se održati u petak, 21. travnja u 12 sati u matičnom odjelu porečke knjižnice, kada će imati priliku, nakon predstavljanja dokumentarnog filma, postaviti pitanja čovjeku koji je život posvetio svjedočenju o holokaustu, kao najvećem zlu koje je čovječanstvo upoznalo.

Bruno Šimleša poznati sociolog, predavač i najtiražniji hrvatski autor knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, na ovogodišnjoj će BOOKtigi sa svojom publikom proslaviti 21 godinu karijere. Novo druženje na porečkom Festivalu pročitanih knjiga donosi brojna pitanja i Šimlešine odgovore na njih. Bez rukavica. O svih deset njegovih knjiga. O stresu, emocijama, kompromisima, o ljubavi, prehrani i tjelovježbi i još mnogočemu. Druženje će se održati u petak, 21. travnja 2023. godine u 17 sati u Gradskoj knjižnici Poreč.

U petak je večernje događanje rezervirano za predstavljanje knjige Olega Mandića „Život obilježen Auscwitzom“, koju je priredio Neven Šantić. Ovaj vitalni 90-godišnjak fascinantne životne priče i optimizma, neumorno prenosi svoje iskustvo preživljavanja. Oleg Mandić, jedan od rijetkih živih svjedoka užasa Holokausta, ne donosi samo priču o strahotama jednoga vremena, već i  ispovijed o sretnom životu ispunjenom ljubavlju i podrškom obitelji, ali i stalnoj opomeni da se ovakvo zlo uvijek i lako može vratiti. O knjizi će govoriti Oleg Mandić i Neven Šantić. Predstavljanje knjige započinje u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč.

U subotu, 22. travnja, kroz interpretativnu šetnju starogradskom jezgrom na poseban način bit će predstavljen prijevod knjige Pietra Kandlera „Cenni al forestiero che visita Parenzo – Informacije strancu koji posjećuje Poreč“ koji potpisuje Đanino Bubola. Polazak je predviđen u 10 sati kod kule Peškera, uz stručno vodstvo autora prijevoda, a potom Eufrazijanom, preko parka Jurja Dobrile, sve do Neptunovog hrama i Marafora, uz priču o osnutku grada do novovjekovnih kolonija, o ratovima i kugama i drugim crkvenim i političkim događanjima koji su mijenjali ovaj grad kroz stoljeća. 

Nakon šetnje, možete biti dijelom sedme po redu aukcije starih knjiga i tiskovina pod nazivom „Udomi knjigu“, koju će voditi Rok Glavan, slovenski antikvar, voditelj Antikvarijata Glavan u Ljubljani i Tomo Vučinić, riječki antikvar, voditelj antikvarijata Mali neboder u Rijeci. Antikvari će predstaviti vrijedne i zanimljive antikvarne knjige, a nakon aukcije možete poslušati razgovor „U antikvarnim cokulama“ s ovogodišnjim gostom, Dragoljubom Minićem iz antikvarijata Mala akademija iz Beograda. Aukcija započinje u 12 sati u parku Matije Gupca.

I za kraj šesnaeste BOOKtige, Đorđe Matić, pjesnik, pripovjedač, esejist, publicist, kritičar predstavit će porečkoj publici svoj prvi roman „Niotkuda s ljubavlju“, roman o egzilu, traženju doma i domovine, i ljubavno pismo rodnom gradu. S ovim je svojim djelom ovaj plodan autor 2022. ušao u finale Nagrade Fric, kao i tportalove  nagrade za najbolji roman. Iza sebe ima petnaestak knjiga, napisao je četiri zbirke pjesama, od kojih je jedna na nizozemskom jeziku, nekoliko esejističkih knjiga, među kojima i zbirku eseja objavljenu na francuskom jeziku. Predstavljanje romana održat će se u subotu, 22. travnja 2023. godine u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč.

Vizualni identitet i ovogodišnje BOOKtige potpisuje Studio Sonda kroz novu kampanju „BOOKtiga vas spaja s vašim omiljenim književnim likovima putem Matchbooka“. Ovaj omiljeni porečki knjižni Festival i ove godine promovira ljubav prema knjigama na posve nov način. U svom će stilu, opet na suvremen i originalan način, ispričati što to znači ljubav prema knjigama te govoriti o odnosu čitatelja i knjiga. Svatko se barem jednom zaljubio u nekog lika iz knjige i poželio da taj fiktivni lik zbilja postoji. Tu želju je Gradska knjižnica Poreč odlučila ostvariti i osmislila je Matchbook. Matchbook je priča o ljubavi prema knjigama. Ovaj koncept na jedinstven i inovativan način oživljava književnost te čitateljima omogućuje interakciju s njihovim voljenim likovima. Od 19. do 22. travnja Matchbook će biti dostupan na posebnoj web stranici, gdje se čitatelj/ica može spojiti sa svojim omiljenim likom iz knjige i s njom/ime dogovoriti spoj.

Kako Matchbook funkcionira? Vrlo jednostavno! Na web stranici Gradske knjižnice Poreč možete proći kroz nekoliko Matchbook profila omiljenih heroina i heroja. Ako se „matchate“ s likom, dobit ćete detalje o spoju i dogovoriti susret na BOOKtigi – sajmu pročitanih knjiga, gdje ćete svog omiljenog lika i pronaći.

Iz porečke knjižnice poručuju kako im je želja bila stvoriti jedinstven i interaktivan način da se proslavi ljubav prema čitanju te da se čitateljima omogući povezivanje s omiljenim likovima na posve nov način, s Matchbookom, te da se na taj način svijet literature približi suvremenom knjigoljupcu! S Matchbookom Knjižnica svoju svrhu podiže na višu razinu, pružajući čitateljima inovativan način spajanja s književnošću.

Jer, tko zna, možda bi Ana Karenjina imala sretan kraj da je otišla na spoj s vama, a Robinson Crusoe bio malo manje usamljen?

A oni koji ne mogu doći, mali dio rabljenih knjiga uvijek mogu pogledati i na webBOOKtižinu koji je dostupan na stranicama Gradske knjižnice Poreč.

Gradska knjižnica Poreč služi  zajednici već dugi niz godina. Predana je pružanju niza usluga koje promiču čitanje, obrazovanje i kulturu. I nikada ne staje! U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja, Gradska knjižnica Poreč s radošću objavljuje početak nove velike kampanje „Čitajmo da ne oguglamo!“, namijenjene djeci! U središtu proslave ovoga datuma je knjiga, a s knjigom i čitanje. Nakon šesnaeste po redu BOOKtige, ova je kampanja šlag na vrhu torte kojom porečka Knjižnica na poseban način i dalje promiče knjigu i čitanje, ne samo u prostorima knjižnice, već i izvan nje, svugdje gdje žive „prijatelji knjige“. 

Neka ovo bude još jedan korak dalje u nastojanju da knjiga uistinu pronađe put do svakoga od vas! Više o kampanji čitajte od 24. travnja…

Print Friendly, PDF & Email