U Specijalnoj bolnici «Martin Horvat» privremeno obustavljen rad svih djelatnosti

26.03.2020. 14:23; ; Početna / Obavijesti / U Specijalnoj bolnici «Martin Horvat» privremeno obustavljen rad svih djelatnosti
martinhorvat

Radi novonastale situacije uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, na temelju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, te nakon izvršenih konzultacija sa Županijskim stožerom civilne zaštite, Županijskom epidemiološkom službom, Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske kao i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno privremeno je obustavila jučer rad svih djelatnosti.

Kako su priopćili iz Bolnice, Odluka je donesena obzirom da je u ovom trenutku značajno otežano praćenje epidemiološkog (Vogralikov) lanca na terenu, te kako građane ne bi izložili nepotrebnom riziku napuštanjem svojih domova.

Odluka se odnosi na vremenski period od 28. ožujka 2020. godine do, za sada, 14. travnja 2020. godine.

«U ovom će se razdoblju – rekli su iz Bolnice –, nadamo se, iskristalizirati epidemiološka slika, pa samim time iznova omogućiti postavljanje jasne epidemiološke trijaže pri dolasku u Bolnicu. Kako bismo vam opisali ozbiljnost trenutne situacije u kojoj se danas nalazi naše društvo, smatramo potrebnim napomenuti da je ovo tek drugi put u njenoj povijesti da Bolnica zatvara svoja vrata. Naime, uoči Prvog svjetskog rata tadašnji ravnatelj dr. Enoch Zadro donio je odluku o zatvaranju današnje Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘Martin Horvat’ Rovinj-Rovigno, a tadašnjega Morskog lječilišta Grada Beča ‘Marija Terezija’. Djeca su morala napustiti Rovinj i otići u mjesta diljem Austro-Ugarske Monarhije gdje su imala prijavljena svoja prebivališta. Krevete s posteljinom i ostali pokretni inventar Carsko-kraljevska ratna mornarica odnijela je u Pulu, a medicinsko je osoblje mobilizirano, među kojima i ravnatelj dr. Enoch Zadro, koji je cijeli Prvi svjetski rat proveo na bojištima. U isto vrijeme dolazi do sklanjanja stanovništva južne Istre, pa tako i stanovništva Rovinja, u dijelove Monarhije za koje se pretpostavilo da neće biti izložene ratnim zbivanjima. Rovinježi su organiziranim vlakovima otišli u organizirano naselje Wagna u Austriju, a grad je ostao gotovo pust. Nakon završetka rata, u travnju 1919. godine, na inicijativu dr. Enocha Zadra i po odluci Komesarijata u Trstu, Bolnica je ponovno započela sa svojim radom.

Dakle, situacija je ozbiljna i svatko je pozvan na odgovornost. Bolnica Rovinj je još uvijek „koronavirus free Bolnica“, a upravo će nam ova činjenica omogućiti ponovno otvaranje naših vrata u iznimno kratkom roku kada se širenje bolesti COVID-19 stavi pod nadzor. Kao što se već jednom desilo u povijesti naše ustanove, i ovoga će puta, vrlo skoro, Bolnica Rovinj biti spremna ponovo izliječiti stotine i rehabilitirati tisuće naših pacijenata, a što ovisi isključivo o nama samima».

Do tada, iz Bolnice apeliraju na sve sugrađane da budu odgovorni i ostanu kod kuće.

Print Friendly, PDF & Email