NEWS

U SKLOPU POREČDOXA: RADITE TO U SVOJA ČETIRI ZIDA // Luka Pešun / samostalna izložba fotografija

Luka-Pešun-Radite-to-u-svoja-četiri-zida-4-840x696
04.11.2019. 14:36; Učitavanja: 206; Početna / Kultura / U SKLOPU POREČDOXA: RADITE TO U SVOJA ČETIRI ZIDA // Luka Pešun / samostalna izložba fotografija

U SKLOPU POREČDOXA:  RADITE TO U SVOJA ČETIRI ZIDA // Luka Pešun / samostalna  izložba fotografija

  • Otvorenje u utorak, 5.11. u 18.30
  • Mala galerija, Narodni trg 1
  • trajanje izložbe:5. 11. – 12. 11. 2019.
  • radno vrijeme galerije: svakim danom od od 16 – 21 sati
  • Nedjeljom i blagdanima zatvoreno

Radnim danom u prijepodnevnim satima posjet izložbi može se dogovoriti na telefon 052 887 217

Zamišljena kao odgovor na krilaticu „radite to u svoja četiri zida“, ova serija fotografija prikazuje svakodnevicu lgbtiq+ osoba unutar prostora njihova doma. Autor rekonstruira trenutke njihove svakodnevice kako bi inscenacijom stvorio dojam  dokumentacije, pokušavajući zadržati objektivan pogled. Procesom stvaranja ove serije fotografija upoznaje našu kolektivnu i pojedinačnu stvarnost te razgrađuje vlastite predrasude.

Fotografijama postojećem diskursu rodne, spolne i seksualne raznolikosti pridonosi tamo gdje je manjkav, omogućujući uvid u one razine odnosa i identiteta koje su mu samome izmicale.Izložba je nastala na razmeđi inscenacije i dokumentacije, kao odgovor na homofobnu krilaticu radite to u svoja četiri zida, po kojoj i sama serija nosi ime. Fotografije prikazuju svakodnevicu LGBTIQ+ osoba lišenu heteronormativne pretpostavke o tome kako izgledaju životi tih osoba te propituje samo značenje krilatice i njezine implikacije na njihove identitete.

Iz predgovora:

“…Prikazi svakodnevice i bliskosti koje nalazimo u kadrovima fotografija usporedive su s nebrojenim fotografijama heteroseksualnih parova na koje nailazimo posvuda, propitujući time i prohibitivnu konotaciju frazema radite to u svoja četiri zida, čije korištenje u govoru implicira da je čije ponašanje nepoćudno za oči javnosti. Tako se prostor kvazizazornog i nekonvencionalnog u ovome radu raskrinkava kao cenzurni prostor heteronormativne javnosti s kojim se jednoj manjinskoj skupini zatire autentičnost i legitimnost njihovih identiteta, stavljajući ih u izolirani prostor, dokidajući pravo na potpuno sebstvo u javnom prostoru. Umjetnički rad je iskaz tomu da svi prostori, neovisno o njihovoj namjeni, trebaju omogućiti autentično iskazivanje seksualnih i rodnih identiteta svih osoba, i da je ujedno i javni prostor taj u koji LGBTIQ+ osobe trebaju zaći i izboriti za sebe jer i on neminovno pripada njima.” (Leopold Rupnik)

Izložba je dio programa kojim ADU Galerija f8 predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a slijede diplomske izložbe Dee Botice u listopadu i Denisa Butorca u studenom.

Luka Pešun rođen je 25. 10. 1990. godine. Nakon studija modnog dizajna na TTF-u upisuje smjer Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti 2015. godine, koji završava 2019. Dobitnik je Rektorove nagrade za veliki znanstveni i umjetnički grupni rad na predstavi Agrippina, 2016. Sudjelovao je na grupnoj izložbi studenata Akademije dramske umjetnosti, Nova Imena 2016. i 2017. godine, U Procesu 2018. godine, 2016. izlagao je seriju naziva Dlaka na izložbi ISPIT u Galeriji SC-a. Diplomski rad naziva „Radite to u svoja četiri zida“ izlaže 2019.

Print Friendly, PDF & Email
HALF 2020-S2
DSG 2020 -S