NEWS

U prostorijama Zajednice Talijana Tar otvorena izložba Male škole xilografije i umjetničke fotografije

izlozba-zlatko-prica
02.06.2018. 10:26; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U prostorijama Zajednice Talijana Tar otvorena izložba Male škole xilografije i umjetničke fotografije

Jučer se u Zajednici Talijana Tar održalo otvorenje izložbe Male škole xilografije i umjetničke fotografije povodom 10 godina međunarodne likovne kolonije učenika Mala škola xilografije i umjetničke fotografije – Ugo Maffi  ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA PEČUHA, SAMOBORA I TARA 

Izložba je otvorena svakog dana od 20 do 21h do 15. lipnja !

Zaklada Zlatko i Vesna Prica ove godine održava jubilarnu 10. međunarodnu likovnu koloniju za učenike osnovnih škola Pečuha, Samobora i Tara   “Mala škola xilografije i umjetničke fotografije – Ugo Maffi”. „Škola“ je dobila ime po talijanskom slikaru i grafičaru, prijatelju Tara i Hrvatske te začetniku ove likovne kolonije za učenike – Ugu Maffiju.

U kući Prica u Taru okupilo se 17 likovno nadarenih učenika koji stvaraju na temu   „Ciklus iz Tara“ u čast Pricinih 100 godina i njegovog Tarskog ciklusa i to u radionicama xsilografije (drvoreza) i umjetničke fotografije. Umjetnički voditelji radionica su iskusni profesori Likovne kulture – Nevenka Miklenić iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, koja radionice vodi svih 10 godina i Slaven Jurić iz OŠ Samobor. Iz Pečuha pridružili su im se prof. Kósa Ferenc, prevoditeljica i suradnica Zaklade, Magdalena Molnar Drinoczi, a iz tarske škole profeorica Marina Dželalija Jakominić. U radionici xsilografije s Ugom Maffijem  surađivali su naš naivni slikar Milan Generalić i prof. Miklenić.

Učenici su uvedeni u temu najplodnijeg opusa Zlatka Price kroz prezentaciju, monografiju Zlatko Prica – 100 godina i kataloge brojnih izložaba te kroz obilazak karakterističnih lokaliteta i ambijenta Santa Marine i Tarske vale koje je Prica oslikao u svom Tarskom ciklusu. U fotografskoj radionici prof. Miklenić s učenicima istražuje i bilježe motive vezane za odnose ljudi, krajolika, mora, brodova, Tara noću i danju … po uzoru na umjetničku fotografkinju Vesnu Prica, Pricinu prerano preminulu kćer. Kroz usvajanje osnovnih iskustava s fotografijom učenici će doživjeti cameru opscuru, izradu fotografija bez fotoaparata (fotograme) u fotografskom laboratoriju Osnovne škole Tar-Vabriga. Kroz zajedničku analizu snimljenih fotografija vrši se odabir tematski i umjetnički najuspješnijih radova za završnu izložbu.

U radionici xsilografije-drvoreza pod vodstvom prof. Jurića učenici na osobni način interpretiraju Pricine motive iz Tarskog ciklusa. Upoznaju se s fazama rada od skice i izrade (rezbarenja) matrice do otiskivanja grafičkih otisaka i opremanja slika za izložbu. Kroz sve faze zajedničkog rada učenici se međusobno upoznaju, stvaraju prijateljstva, nauče pokoju talijansku, mađarsku ili hrvatsku riječ, upoznaju novu sredinu i znamenitosti Istre, proširuju svoje spoznaje, razvijaju kreativnost u novim likovnim tehnikama i stvaraju mala umjetnička djela s kojima su i sami iznenađeni.  

Radionice već tradicionalno završavaju postavljanjem i svečanim otvaranjem izložbe radova u galerijskom prostoru Zajednice Talijana u Taru, a ove godine, uz aktualne, bit će izloženi i radovi prethodnih kolonija. Tom prigodom učenici primaju spomenice kao dokument i uspomenu na sudjelovanje na Međunarodnoj likovnoj koloniji učenika u Taru. Po jedan primjerak svakog rada ostaje u fundusu Zaklade koja će ih periodički izlagati na prigodnim izložbama. Mladi umjetnici zaslužuju puno pohvala i čestitaka za svoju kreativnost i umjetnička postignuća, a voditelji zahvalu za profesionalnost i predanost kojima su umjetničko umijeće prenijeli na djecu. Veliko zadovoljstvo doživljenim iskustvom ove kolonije, učenici upisuju u knjigu dojmova, a njihovi spontani zapisi su potvrda vrijednosti oživotvorenja Pricine ideje da se umjetnici okupljaju i stvaraju u njegovoj kući, u Istri koja je njemu bila izvor nadahnuća.

Uz umjetničke, učenici imaju i bogate prateće sadržaje koji uključuju posjete maslinaru Antonu Stojniću, izlete u Poreč, spilji Baredine, Muzeju traktora, a ovisno o temi, prijašnjih godina posjetili su Novigrad i Lapidarij, Višnjan i Zvjezdarnicu, arheološki lokalitet Larun, Tarsku valu, … Posebno veselo je druženje sudionika u komunikaciji na svim jezicima u kratkim trenucima opuštanja na moru ili u bazenu kampa u Lanterni, po prekrasnom vremenu i na toplom popodnevnom suncu.

Programom kolonije ostvaruju se ciljevi osnutka Zaklade, a to su promicanje umjetnosti Zlatka i Vesne Prica i umjetnosti općenito, povezivanje hrvatskih i mađarskih likovnih umjetnika i kulture, prenošenje iskustva na mlade, nadarene naraštaje i razvijanje njihove kreativnosti i multikulturalnosti te kulture kao dodane vrijednosti u turističkoj promociji Istre i Hrvatske. Ove godine osobit cilj je primjereno obilježiti jubilarnu, 10. međunarodnu likovnu koloniju učenika u Taru i kroz izložbe radova prethodnih godina, postignuća prezentirati ostalim učenicima i građanima Tara, Samobora i Pečuha.

Koloniju organizira i realizira Zaklada Zlatko i Vesna Prica u suradnji i uz potporu gradova osnivača – Samobora i Pečuha te uz nesebičnu podršku Općine Tar – Vabriga, Turističke zajednice, Osnovne škole Tar – Vabriga, Zajednice Talijana te svih pojedinaca koji nas prate i pomažu, na čemu im se osobito zahvaljujemo. 

 

Nevenka Miklenić,prof   

Marica Jelenić, upraviteljica

Print Friendly, PDF & Email