NEWS

U Poreču završen 31. Croatian Go Open

WhatsApp Slika 2024-05-13 u 18.27.08_70207c41
14.05.2024. 21:34; ; Početna / Kultura / U Poreču završen 31. Croatian Go Open

U hotelu Materada u Poreču je od 11. – 12. svibnja 2024. održan 31. Croatian Go Open – Otvoreno prvenstvo Hrvatske u Gou na kojem su sudjelovala 45 igrača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije, od početnika do međunarodnih majstora. Najmlađa igračica je imala tek 8 godina, a najstariji igrač 80.
Nakon 5 uzbudljivih kola pobijedio je 14-godišnji učenik iz Zagreba Stjepan Medak, majstor 4. dana, koji je nedavno u Hamburgu osvojio 2. mjesto na vrlo jakom prvenstvu Europe u konkurenciji juniora do 18 godina. Drugo mjesto s 4 boda iz 5 susreta osvojila je Mirta Medak, majstorica 3. dana, studentica iz Beča. Treće mjesto osvojio je Tadej Petar Tukara, majstor 1. dana.

Uz prve tri nagrade uručila su se i prekrasna umjetnička djela koje je donirao gospodin Ivan Krajina iz Poreča.

Nove tehnologije omogućile su globalnu vidljivost natjecanja: zahvaljujući inovativnoj „pametnoj“ Go-ploči za vrijeme svakog kola su poteze naših mladih majstora pratile tisuće gledatelja u dalekoj Kini, a automatski prijenos partija na Online Go Serveru pratili su brojni ljubitelji goa širom svijeta. Na mrežnoj stranici turnira https://hgos.hr/croatianopen2024/ redovito su objavljivani parovi i rezultati, kao i linkovi na partije u tijeku.

Turnir u Poreču je poseban po tome što od 45 igrača imamo čak 21 igrača mlađeg od 18 godina, a toj skupini treba pribrojiti još nekoliko vrlo mladih igrača mlađih od 30 godina. Vidljivo je da buđenje Goa kod djece u Hrvatskoj potiče sličan proces u Austriji i Sloveniji.

Organizatori su Hrvatski go savez, Hrvatska i go udruga i udruga Capybara iz Poreča. Skupina entuzijasta je posljednjih godina u Poreču okupila veliki broj novih igrača Goa i sada je definitivno da u Istri svjedočimo valu širenja znanja o ovoj zanimljivoj igri – misaonom sportu Go.

Ustrajnim radom stvorena je u Poreču uzorna Go zajednica koja je točno prije godinu dana organizirala 1. memorijal Artura Jonaka von Freyenwalda, časnika Austrougarske mornarice koji je za vrijeme 1. svjetskog rata iz Kine “donio” znanje o igri Go i značajno pridonio njezinom širenju u Puli, Istri i kasnije u Hrvatskoj.

Ovogodišnje prvenstvo bilo je posebno po sudjelovanju velikog broja vrlo mladih igrača iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Vjerujemo da će sljedeće godine turnir biti ponovo organiziran na istom mjestu i da će broj sudionika biti dvostruko veći.

Capybara

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email