NEWS
Best of Poreč

U Poreču u godinu dana 50 djece više u vrtićima, broj osnovnoškolaca prešao 1300

DCIM/100MEDIA/DJI_0140.JPG
06.10.2020. 11:08; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U Poreču u godinu dana 50 djece više u vrtićima, broj osnovnoškolaca prešao 1300

Brojni se epiteti već godinama vežu uz Poreč, ali brojke predstavljaju pravu sliku – od 2011. godine broj stanovnika ovog grada porastao je za 18%.
Prema podacima nadležnog gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, ove godine Poreč ima čak 182 prvašića što ga, s obzirom na broj stanovnika, čini gradom s najviše upisanih prvašića u Istri.
To je ujedno i najveći broj prvašića u proteklih pet godina, dok je ukupan broj osnovnoškolaca u tri porečke osnovne škole prešao brojku od 1300. S druge strane, u razdoblju od samo godine dana, u porečke je vrtiće upisano 50 djece više, pa danas predškolske ustanove polazi više od 700 djece.

Upravo je veliki porast broja stanovnika promijenio prioritete gradske uprave  Poreča pa se najviše ulaže u izgradnju škola i vrtića, u što je u dvije godine uloženo 100 milijuna kuna proračunskog novca. Iako su ove godine, zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, prihodi značajno pali, Grad Poreč nastavit će s ulaganjima u najmlađe.
Nakon otvorenja područne škole u Žbandaju te izgradnje osnovne škole Finida, Poreč je ostvario dugoočekivani san – više od ukupno 1300 porečkih osnovnoškolaca nastavu pohađa u jednoj, jutarnjoj smjeni. Time je djeci osigurano dovoljno vremena za druženje s obitelji i popodnevne slobodne aktivnosti, za čiju je organizaciju zaduženo više od 200 različitih udruga i više od 50 sportskih klubova, a svima je za korištenje dostupno čak šest javnih sportskih dvorana.

U Poreču djeluje i iznimno uspješna i nagrađivana Umjetnička škola Poreč koja je nove prostore dobila 2014. godine i danas se tu školuje tristotinjak učenika. U protekle dvije godine dovršene su nove jaslice u Velom Maju te vrtić i jaslice u Dračevcu, za što su dobivena i bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede. Kako bi se udovoljilo potrebama i stalnom povećanju broja upisane djece, proteklog je tjedna počela izgradnja vrtića u Žbandaju za ukupno 64 djece, odnosno, dvije jasličke i dvije vrtićke skupine – projekt vrijedan ukupno 5,1 milijuna kuna + PDV.

Poreč će i u budućnosti nastaviti sa svojom politikom čiji je glavni cilj pomoć i podrška svim generacijama građana – od rođenja do duboke starosti.  Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj. A zadatak Grada je da osigura kvalitetne uvjete života za sve i stalno ulaže u razvitak grada. Danas, kad su pozitivna demografska kretanja rijetkost, Poreč  godinama bilježi pozitivna demografska kretanja te se ističe kao poželjno mjesto za život.

Grad Poreč, A.T.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani