NEWS
valfresco

U Poreču svečano obilježeno podizanje Plave zastave

Plava zastava u Poreču
05.06.2019. 15:58; Učitavanja: 295; Početna / Lifestyle / Ekologija / U Poreču svečano obilježeno podizanje Plave zastave

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša danas su na porečkim plažama svečano podignute Plave zastave, međunarodna priznanja i simboli očuvanog okoliša. Plave zastave vijore se na čak 23 porečke plaže koje su i ove godine ispunile zahtjevne kriterije Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE).

Poreč se može pohvaliti s najvećim brojem Plavih zastava u relativno uskom obalnom pojasu što ga čini destinacijom s najuređenijim i najčišćim plažama na Mediteranu. Zajedničku proslavu podizanja Plave zastave organizirali su Valamar Riviera, Plava Laguna, Grad Poreč i Turistička zajednica grada Poreča. Svečano podizanje Plavih zastava održalo se simultano na svim plažama i u marini, dok je središnja svečanost, uz prisutnost brojnih gostiju, održana na Plaži Valamar Collection Isabella Island Resort  na otoku Sveti Nikola. Zastavu je podigao gost iz Engleske Paul Seaton koji već tri godine sa suprugom dolazi u Valamar Collection Isabella Island Resort.

Počašćen sam što mogu podignuti Plavu zastavu u Valamar Collection Isabella Island Resortu koji je primjer izvrsnosti u svakom pogledu!“, izjavio je Seaton prilikom podizanja Plave zastave.

Svečanosti su nazočili i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik, predstavnici Valamara te uzvanici iz Plave Lagune i gradske Uprave uz brojne okupljene goste i sugrađane.

Plave zastave krase porečke plaže već duži niz godina kao potvrda kvalitete mora, visoke razine uređenja plaža, prisutnosti spasilačke službe te drugih sadržaja ključnih za dobivanje ovog prestižnog priznanja. Plave zastave će se tako ovog ljeta vijoriti na jedanaest plaža Plave Lagune, tri gradske plaže te na devet plaža Valamara: Brulo, Borik, Val Marea Sandy Family Beach i na otoku Sveti Nikola u Poreču, plažama Crnika, Val Adria Family Beach i Galeb na poluotoku Lanterna, Val Maro Family Beach u Funtani te plaži Vala u Vrsaru.

„Osobno već 21 godinu dolazim u Poreč. Toliko godina plaže Valamara, Plave Lagune i grada Poreča nose obilježje Plava zastava. No to nimalo ne čudi jer gosti obično najviše vremena provode u smještajnim kapacitetima i na plaži. A upravo ovdje u Poreču su se spojile visoka kvaliteta plaža i smještaja. Od ukupnog broja Plavih zastava u Hrvatskoj, 40 posto je pod koncesijom turističkih tvrtki iz Poreča. Porečke plaže čine 50 posto od ukupnog broja Plavih zastava u Hrvatskoj te 60 posto od ukupnog broja u Istri. S ponosom mogu reći da je Poreč glavni grad Plavih zastava“, komentirao je Ante Kutle, predsjednik Udruge „Lijepa naša“ koja je nacionalni koordinator i voditelj projekta Plava zastava u Hrvatskoj.  

Briga o zaštiti okoliša dio je našeg društveno odgovornog poslovanja. Valamar u okviru projekata zaštite i očuvanja Jadranske obale i mora posebnu pažnju posvećuje upravo uređenju i čistoći plaža kao i bogatim sadržajima za naše goste. Ponosni smo što toliko veliki broj naših plaža krasi Plava zastava koju prepoznaju gosti iz čitavog svijeta”,  izjavila je tom prilikom Karla Serblin, voditeljica Odjela plaža, bazena i wellnessa u Valamar Rivieri.

Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno više od 45 zemalja svijeta kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.  

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email