NEWS

U Poreču predstavljena treća knjiga iz edicije „Umjetničko blago istarske crkve”, “Slikarstvo od 4. do 15. stoljeća“

441505614_1002435608551730_8548371526554323620_n
foto: Facebook Radio Centar
24.05.2024. 12:05; ; Početna / Kultura / U Poreču predstavljena treća knjiga iz edicije „Umjetničko blago istarske crkve”, “Slikarstvo od 4. do 15. stoljeća“
Treća knjiga iz edicije „Umjetničko blago istarske crkve“, autora Ivana Matejčića, Nine Maraković i Željka Bistrovića, „Slikarstvo od 4. do 15. stoljeća“, predstavljena je u Poreču, u povijesnoj dvorani episkopija u sklopu kompleksa Eufrazijane, u četvrtak, 23. svibnja.
 
Promocija je okupila najznačajnije predstavnike civilnih vlasti i čelne ljude kulturnih institucija Istarske županije.
 
Uvodno su se okupljenima obratili: ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, predstavnica Ministarstva kulture i medija RH, pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli Lorella Limoncin Toth, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, župan Istarske županije Boris Miletić te porečki i pulski biskup Ivan Štironja.
 
O projektu nastanka knjige govorili su: voditeljica projekta i članica uredništva mr. sc. Sunčica Mustač, dr. sc. Željko Bistrović, dr. sc. Nikolina Maraković, knjigu je predstavio prof dr. sc. Predrag Maraković, a na kraju se okupljenima obratio i glavni urednik cijele edicije „Umjetničko blago istarske crkve“, vrhunski autoritet povijesti umjetnosti u Istri, prof. dr. sc. Ivan Matejčić.
Program je vodio Šandor Slacki, a glazbeni obol manifestaciji izvedbom klasičnih skladbi na gitari dao je Matej Tomrecaj, učenik 6. razreda Umjetničke škole Poreč.
 
O projektu „Umjetnička baština istarske crkve“
 
Projekt „Umjetnička baština istarske crkve“ ima za cilj istražiti, valorizirati i prezentirati cjelokupnu sakralnu baštinu koja se nalazi na području današnje Istarske županije, dijela geografske Istre. Podijeljena je prema temama na: kiparstvo, slikarstvo, arhitektura i umjetnički obrt, ukupno je planirano 7 knjiga.
Projekt se provodi u kontinuitetu od 2013. godine, uz najveću financijsku podršku Istarske županije, kojoj su se pridružili Porečka i Pulska biskupija, Istarska kulturna agencija, Arheološki muzej Istre, Regija Veneto i Ministarstvo kulture RH.
Na projektu sudjeluju stručnjaci i znanstvenici specijalizirani za određena područja, a kao rezultat opsežnih istraživanja u sklopu projekta svake se tri godine tiska po jedna knjiga. Urednik cijele serije je prof. dr. sc. Ivan Matejčić. Do sada su u seriji monografija objavljene knjige „Kiparstvo I.“ i „Kiparstvo II.“ Od 2019. uređivanje monografije i njezinu distribuciju preuzeo je Povijesni i pomorski muzej Istre, odnosno, Odjel muzeja Kuća fresaka u Draguću, pod vodstvom Sunčice Mustač. Te godine započinje rad na trećoj knjizi koja nosi naziv „Slikarstvo I.“, treći volumen sadrži opsežne i detaljne tekstove o izabranim lokalitetima s mozaicima i zidnim slikama koji se nalaze na području Istarske županije i koji su nastali u razdoblju od 4. do 15. stoljeća.
Svi tekstovi rezultat su istraživačkog i terenskog rada koji su u posljednje četiri godine provodili autori Željko Bistrović, Nikolina Maraković, Nina Kudiš, Ivan Matejčić i Sunčica Mustać, pri čemu su Matejčić i Mustač ujedno i urednici knjige.
Autor fotografija je porečki fotograf Ivo Puniš.
Knjiga je tiskana u zagrebačkoj tiskari Denona, a prijelom potpisuje dizajnerski studio Sonda d.o.o. iz Vižinade.
Na predstavljanju je najavljeno da je u pripremi i četvrta knjiga Umjetničke baštine istarske crkve – „Arhitektura I“ istog uredničkog dvojca Matejčić – Mustač.
 
Radio Centar
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email