U Poreču ove sezone 100tinjak glazbenih nastupa, izložbi i predstava u sklopu programa “Porečko ljeto”

2023-06-06_12h20_22
06.06.2023. 12:21; ; Početna / Gospodarstvo / U Poreču ove sezone 100tinjak glazbenih nastupa, izložbi i predstava u sklopu programa “Porečko ljeto”

Gradonačelnik Grada Poreča, Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik , najavili su danas “Porečko ljeto”, program namijenjen gostima Poreča ali i domaćinima, prilagođen za sve uzraste i ukuse po receptu “za svakoga ponešto”.

„Tijekom ljetne sezone u Poreču će se održat  100-tinjak koncerata, predstava i izložbi na raznim lokacijama  grada. Odabirom raznih lokacija valoriziramo dodatno ponudu kojom Poreč u ljetnoj sezoni obiluje kao rijetko koja destinacija na Jadranu. Tijekom ljetnih mjeseci cijeli se grad pretvara u ljetnu pozornicu i ono što često spominjemo je da želimo pružiti gostima nezaboravne trenutke u našoj destinaciji.“ – direktor Turističke zajednice Grada Poreča, Nenad Velenik. 

“Porečko ljeto” počinje već u subotu, 10.6. s početkom u 18.00 sati na Trgu Slobode će nastupiti Big band glazbene škole iz Feldbacha (Austrija) a pridružiti će im se i Big band Pula pod ravnanjem našeg ponajboljeg Jazz trubača Branka Sterpina. Big band iz Feldbacha izvesti će niz jazz klasika uz svoje vokalne solistice dok će pulski big band izvesti skladbe iz repertoara legendarnog orkestra Duke Ellingtona.

Od 13. do 15.6. na Peškeri održati će se jedinstvena izložba ljuštura jadranskih školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava, koralja i bodljikaša pod nazivom „Blago jadranskog podmorja“  nastala je kao originalna ideja mlade Hrvatske autorice, koja je vrlo domišljato postavila izložbu u veliki 12 metarski autobus čime je postigla to da izložba može stići na svako odredište gdje je potrebno educirati o potrebi zaštite Jadranskog mora i njegove bioraznolikosti a ujedno omogućiti posjetiteljima iz cijelog svijeta da uživaju u jedinstvenom sadržaju. Izložba sadrži 225 originalnih eksponata od 65 vrsta morskih organizama izloženih u posebno rasvijetljenim vitrinama i opremljenih narodnim i znanstvenim nazivima. Iznad svakog eksponata se nalazi podvodna fotografija koja pokazuje kako u prirodi izgleda živi organizam.

Program „Music on the Square“ nudi PET nastupa na kojima lokalnih glazbenika koji će uživo izvoditi  različite glazbene žanrove: od jazza do rocka i bluesa. Mjesto događanja je Trg slobode, od 21 do 23 h. (Termini: 20.6., 11.7., 25.7., 15.8., 22.8.) 

Interpretativna šetnja kroz povijest „La mula de Parenzo Tour“ . Svi zainteresirani imati će priliku upoznati se sa zanimljivim događajima i osobama iz prošlosti Poreča unatrag stotinu i više godina. O povijesti će im pričati likovi starog ribara, prodavača ribe, trgovkinje, pa čak i poznati američki pisac Ernest Hemingway.
U sklopu šetnje zaustavit će se na raznim punktovima od Sjeverne kule, do Trga Marafor, gradske rive, Ribarskog trga i nazad do centra La mula de Parenzo.
Posjetitelji će moći uživati u razgledavanju Poreča, upoznati ribarsku tradiciju ali i doznati kako je poznati američki pisac Ernest Hemingway povezan s prošlošću ovoga grada. Glumci – vodiči upoznat će ih s bogatom povijesti koja se skriva iza jedne narodne, pučke pjesme.
Rezervacija na ture je obavezna.
Više informacija biti će dostupno na stranicama myporec.com.
Tura kroz povijest Poreča traje 45 minuta, i voditi će se na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. (Termini: 21.6., 12.7., 26.7., 16.8., 23.8., 6.9., 27.9.).

Zanimljiv glazbeni nastup očekuje nas u srijedu, 21.06. na svjetski dan glazbe na trgu M. Laginje ispred  „La Vecia Cantina“ s početkom u 21h nastupiti će ponajbolji europski soul-funkeri iz Amsterdama i Zagreba predvođeni frontmenom Mirzom Tetarićem koji dolaze kroz specijalni projekt «Zvukovi ulica / Sounds of the Streets» kroz koji Poreč želi približiti zvuk europskih i svjetskih metropola svojim  građanima i turistima.
Glazbenici iz Soul Shadows benda rezidenti su amsterdamskog Bourbon Street club-a kroz čije su pozornice prošli gotovo svi najjači glazbenici 20 stoljeća, Rolling Stonesi, Prince, Sting, B.B. King, ZZ Top, Joss Stone, itd. Članovi benda dijelili su stage s gotovo svima njima. U novije vrijeme su svirali i s Mariom Biondi-em, Beyonce.

Još jedan od ovogodišnjih noviteta je program „Magic is in the Air“ koji će se održati u Parku Olge Ban. Radi se o plesu na svili koji ističe fleksibilnost tijela plesača i dojmljive gimnastičko-akrobatske vještine u zraku uz mnogobrojne dodatne scenske svjetlosne efekte, čarobnu glazbu te atraktivne kostime. (Termini: 3.7., 10.7., 17.7., 24.7., 31.7., 7.8., 14.8., 21.8.)

Jutra na Trgu Slobode obogatiti će raspjevana i uvijek raspoložena grupa Baredinosauri koji će od 10.00 sati zabavljati posjetitelje. (Termini: 8.7., 15.7., 5.8., 12.8.). Godinama zaštitni znak Poreča želimo predstaviti kroz jutarnje matineje na Trgu Slobode svim gostima Poreča i Poreštine.  

Ples uz vatrene rekvizite za ispraćaj zalaska sunca „Melting sunset“ izvoditi će se na Rivi. Opuštajuća i hipnotizirajuća atmosfera uz ambijentalnu glazbu nuditi će posjetiteljima mogućnost promatranja atraktivne konceptualne plesne izvedbe uz prekrasnu prirodnu kulisu. (Termini: 10.7., 24.7., 7.8., 21.8.)

U utorak, 4.7. na Trgu Slobode nastupiti će mega popularni Tomislav Bralić & klapa Intrade. Tomislav Bralić, sjajan pjevač iz Bibinja, sa svojim pjesmama i interpretacijom obilježio je zadnjih nekoliko godina sjajnim nizom hitova i pjesmama koje su u kratkom vremenskom periodu postale kultne.

Na Trgu Matije Gupca, s početkom u 9:15 sati održati će se predstava za najmlađe „Little Red Ridding Hood“. Svi znamo priču o Crvenkapici, ali ovo je ipak nešto malo drugačija Crvenkapica. Mogu li se na kraju Crvenkapica i Vuk slagati i postati prijatelji? U našoj priči i to je moguće uz još puno nemogućih stvari, bića i pojava. (Termini: 16.7., 13.8.)

U sklopu „Porečkog ljeta“ nastupiti će i popularni tribute bendovi – Queen Real Tribute, Bad Medicine – Bon Jovi tribute band, Liveplay – Coldplay Tribute band. (Termini: 13.7., 3.8., 10.8.). Radi se o zbilja spektakularnim tribute bendovima koji u ovom trenutku sviraju na svim važnijim EU pozornicama.

Za kraj ljeta, pripremili smo i veliki koncert iznenađenja za sve naše sugrađane i mnogobrojne goste Poreča i Poreštine. U suradnji sa Gradom Porečom, naše dvije turističke kompanije te TZ-om pripremili smo spektakularni koncert Parnog valjka feat. Igor Drvenkar na Porečkoj rivi i to 30. rujna kako bismo obilježili završetak turističke sezone ali i Svjetski dan turizma. Uz koncert će biti još niz događanja o kojima ćemo još izvještavati.

Uz ove programe potrebno je istaknuti kako se paralelno odvijaju i drugi koji su u programu TZ-a za 2023. godinu. Spomenut ćemo najvažnije: Skydive boogi summer (skokovi sa padobranom), Futsal Week June kup, Judo festival Poreč, Vina Poreča – nova manifestacija koja dovodi najbolje vinare Poreštine u park M. Gupca, UEFA futsal U 19, Jazz u Lapidariumu, koncertna sezona u Eufrazijani, Mediteranski ljetni tango festival, Luka Cindrić handball camp, HRS turniri, 63. Annale, 23. Street Art Festival,  Tunalicious Street Food Festival, Porečki delfin, Promo Arh i dr.“ – rekao je Nenad Velenik.

 „Pred nama je, po svim najavama, još jedna rekordna turistička sezona. Pred nama je i ljeto puno događanja, pa se zahvaljujem TZ Poreč na angažmanu da koncertima, izložbama i događanjima obogati ljeto pred nama.

Ljetni koncerti i izložbe predstavljaju ne samo priliku za naše sugrađane, već i za turiste iz različitih dijelova svijeta, da uživaju u vrhunskim umjetničkim izvedbama i kulturnom bogatstvu našeg grada. Svjesni smo koliko je važno stvoriti privlačnu i dinamičnu turističku ponudu, a ova događanja svakako doprinose tome. Bit će to prilika za druženje i uživanje u srcu Poreča i pozivam sve da se pridruže, jer ima stvarno za svakoga ponešto tijekom cijelog ljeta. Svim svojim sugrađanima želim uspješnu i sigurnu turističku sezonu.“ – rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča.

„Koristim priliku da svim Porečankama i Porečanima zaželim uspješnu turističku sezonu te mnogobrojnim gostima Poreča zaželim srdačnu dobrodošlicu u naš Poreč.“ – zaključio je Nenad Velenik na kraju pressice.

Zannimljivo je spomenuti kako je u programu rada TZG Poreča za ovu godinu predviđeno preko 637.000 € za raznorazne manifestacije, pri čemu je za sportske evente rezervirano 435.000 € (gotovo 70%).
Izdvajamo samo neke: za ISTRIA 300 (bike event) preko 79.600€, za Ironman također preko 79.600€, za Tunalicius street food 66.300 €, Dancestar gotovo 40.000€, Porečki Delfin 26.500€, Judo Festival 22.500€ itd.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email