NEWS
Ljeto u Funtani

U Poreču otvorene paraolimpijske sportsko-rekreativne igre

go03317761
22.10.2016. 18:38; ; Početna / Sport i rekreacija / U Poreču otvorene paraolimpijske sportsko-rekreativne igre

U porečkom hotelu Diamant danas su otvorene sportsko-rekreativne igre i državno prvenstvo šahista s invaliditetom u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Okupilo se više od 300 rekreativaca okupljenih u 16 ekipa, iz isto toliko županija koji će se tijekom vikenda natjecati u šahu, boćanju, kuglanju i elektroničkom pikadu.

Manifestaciju je otvorila dopredsjednica HPO-a Barbara Fuček Leško, poželjevši tom svim sudionicima puno uspjeha. Boje Istre branila je deseteročlana ekipa boćarskog kluba za osobe s invaliditetom “Istrijana” iz Pule.

Natjecatelji su se zatim podijelili. Naime, šah se igrao u dvorani “Ružmarin” u sklopu hotela, boćanje se odvijalo u boćodromu u gradu, a boćanje za osobe s cerebranom paralizom u sportskoj dvorani hotela Diamant. U toj dvorani na rasporedu su bili i viseća kuglana i elektronički pikado, dok se natjecanje u kuglanju održalo u kuglani u porečkom Domu obrtnika.

Kako nam je rekao glasnogovornik HPO-a Darko Matić, paraolimpijski pokret je začet 1964. osnivanjem saveza za sport i rekreaciju o ondašnjoj SR Hrvatskoj i već je tada uključena i rekreacija. Ove se igre na državnoj razini odvijaju više od deset godina i gotovo se uvijek održavaju u Poreču zbog odličnih uvjeta – sportske dvorane u sklopu hotela.

Matić je istaknuo da će se danas proglasiti pobjednici u svim disciplinama. Inače, Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) je najviša nevladina nacionalna sportska udruga sportaša s invaliditetom, ustrojena prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta. HPO u svom djelokrugu na odgovarajućoj razini potiče i promiče odgovarajući sport osoba s invaliditetom, usklađuje aktivnosti svojih članica, organizira i provodi sustav sportskih natjecanja osoba s invaliditetom, te, među ostalim, uređuje pitanja koja se odnose na registraciju sportaša osoba s invaliditetom.

(T. K. Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email