Ljeto u Funtani

U Poreču otvorena 10. Giostra

prepun-trg-slobode-u-porecu_giostra_17092016_d-vekic
17.09.2016. 13:16; ; Početna / Lifestyle / Zabava / U Poreču otvorena 10. Giostra

Nevrijeme koje je jučer pogodilo Poreč samo je nakratko odgodilo početak 10. Giostre – Porečkog povijesnog festivala koji posjetitelje vraća u daleku 1745. godinu.

Danas ujutro s gradske je rive krenula povorka s preko 200 kostimiranih sudionika koja je prodefilirala porečkim starogradskim ulicama sve do Trga slobode gdje je održano svečano otvorenje. Zbog jučerašnjeg velikog nevremena i obilnih kiša na porečkom području otvorenje desete jubilarne Giostre odgođeno je za subotu ujutro.

Uz domaćine – Društvo prijatelja Giostre, program na trgu upotpunili su svojim nastupima članovi porečkih udruga USB, Društvo „Naša djeca“, Barokna plesna radionica OŠ Poreč, Mačevalački klub Špada, ali i brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva – Rapski gubavci, Udruga mladih Feniks iz Oroslavja, Lipicanska barokna raskoš iz Zagreba te Compagnia del Lupo Passante iz Italije. Pred okupljenim mnoštvom redali su se barokni plesovi, zvukovi doboša, mačevalački dvoboji, točke s konjima, žonglerske i druge zabavne točke, kakve će se moći vidjeti i u sklopu sutrašnjeg jutarnjeg i popodnevnog programa na Trgu slobodu.

Na središnjem gradskom trgu je organiziran već tradicionalni trodnevni sajam, povijesnog naziva Fiera franca triduana, na kojemu brojni izlagači nude široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina s ukupno dvadesetak izlagača i antikvara u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke. Posjetitelji mogu također svjedočiti oživljenoj povijesti baroknih plemićkih i pučkih prostora, a za najmlađe su organizirane edukativne radionice i igraonice u sklopu Mini Giostre. Istodobno, posjetitelje Giostre u sklopu svog srednjovjekovnog tematskog parka animiraju i zabavljaju članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta. Podno Okrugle kule na Peškeri podignut je srednjovjekovni vojni tabor u kojemu posjetitelji mogu posvjedočiti životu u taboru i dvobojima članova talijanske udruge „Compagnia del Lupo Passante“. Tijekom trajanja Festivala u Zavičajnom muzeju Poreštine može se razgledati retrospektivna izložba fotografija pod nazivom „Giostra – 10 godina“, a otvoren je i fotografski natječaj „FotoGiostra“ na koji se mogu prijaviti autori s fotografijama tematski vezanim uz Festival. Pravila natjecanja mogu se dobiti na www.giostra.info i www.kaf-lovrec.hr.

Središnji će se događaj, viteško nadmetanje ili Giostra, održati danas s početkom u 20 sati na trkalištu u uvali Peškera. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine. Na turniru će sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre, koji će se boriti za par kremenjača. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, od kojih će svaka biti obilježena svojim imenom i bojom, a za svaku će kontradu nastupati tri konjanika. Po završetku turnira na Trgu slobode počinje koncert etno grupe „Šćike“ s početkom u 21.30 sati.

Organizatori su središnju temu Gioste ove godine posvetili mirisima, pa će ista prožimati sve sadržaje festivala, od sajma do dramske predstave, a bit će organizirani i posebni punktovi posvećeni olfaktivnom doživljaju posjetitelja. Tako će na Trgu slobode posjetitelji moći susresti “speziera” – ljekarnika Albertinija, koji će pokazivati vlastite pripravke, mirodije i ljekovito bilje raznih vrsta, “štroligu” koja će koristeći se raznim esencijama trava liječiti i skidati uroke ili primjerice zaigrati igru pogađanja mirisa iz razdoblja baroka.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email