NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

U Poreču održana tribina Udruge Glas poduzetnika

121431084_971499543354197_6418702034239618721_o
13.10.2020. 13:28; ; Početna / Gospodarstvo / U Poreču održana tribina Udruge Glas poduzetnika

Jučer je s početkom u 12 sati u prostorima Obrtničkog doma u Poreču, održana prva javna tribina Istarskog ogranka udruge Glas poduzetnika, u okviru trećeg po redu „Mjeseca poduzetništva Grada Poreča.“ Cilj organizatora bio je informirati javnost Istarske županije o potporama koje su poduzetnicima na raspolaganju u mjesecima koje slijede na razini grada, županije, na nacionalnoj razini i u okviru udruge Glas poduzetnika.

Program tribine uključivao je raspravu o mjerama koje su Grad Poreč i Istarska županija namijenili malim i srednjim poduzećima (Istarska županija i gradovi pripremili su mjere sufinanciranja kamatnih stopa s poslovnim bankama). Razgovaralo se i o tome kako udruga Glas poduzetnika zastupa poduzetnike, kakve edukacije nudi, umrežavanja te što je projekt „Ovdje štiti UGP.“ Jedna od tema bila je i kreditiranje poduzetnika, odnosno, investicijska i obrtna sredstva HBOR-a i HAMAG-a. Na kraju programa, poduzetnici i obrtnici su mogli postavljati pitanja o temama koje ih zanimaju.

Panelisti koji su sudjelovali u raspravi su otvorili mnoge teme te odgovorili na mnoga pitanja koja svi poduzetnici i obrtnici imaju u trenutnoj situaciji. Dr. sc. Cinzia Zubin, voditeljica područnog ureda HBOR-a za Istru je predstavila nova kreditna sredstva u vrijednosti od 200 milijuna eura (u suradnji s EIB-om) namijenjena za nove investicije i obrtni kapital hrvatskih poduzeća. Ivana Debanić iz HAMAG-a objasnila je da su riješili dvije trećine zahtjeva za COVID-19 zajmove za likvidnost te da je plan da svi prijavitelji do kraja listopada dobiju rješenje predanih zahtjeva. Predstavljen je i program linija za investicijska i obrtna sredstva iz novog React EU programa.

Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika predstavio je provedene projekte kao što su zahtjevi Vladi za smanjenje poreznih i sličnih davanja za poduzetništvo, „Otpis, a ne odgoda,“ „Ovdje štiti UGP“ te edukacije za članove. Također, najavio je nove projekte i buduće planove Udruge.  Neki od njih odnose se na popuste za članove kao i povoljnije bankarske, telekomunikacijske, benzinske te ostale usluge. Dr. sc. Boris Sabatti, direktor IDA – Istarske razvojne agencije, prezentirao je novu kreditnu liniju Istarske županije u suradnji sa svim gradovima u vrijednosti od 400 milijuna kuna. Linija počinje od 19. listopada 2020. godine, a može se koristiti za obrtna sredstva i za investicije. Kamata kredita kreće se od 1,5 do 2,5 posto. Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo, govorio je o proaktivnom poduzetničkom mindsetu ovog područja te je naveo da Poreč i dalje ostaje grad bez prireza. Istaknuo je da je Grad Poreč pro-poduzetnički orijentiran, sa svakodnevnim praćenjem stanja gospodarstva uz planiranje donošenja adekvatnih mjera kako bi se održala poduzetnička aktivnost.

Ovim putem organizatori pozivaju sve poduzetnike koji svojim stavom, idejama ili pak samim sudjelovanjem žele pridonijeti pozitivnim poduzetničkim i osobnim pričama po kojima je Istra poznata, da se učlane u udrugu Glas poduzetnika. Organizacija regionalnog ogranka UGP-a Istra ima što za ponuditi svojim članovima.

Snimku LIVE prijenosa tribine možete pogledati na Facebook stranici UGP-a.

***

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je udruga GLAS PODUZETNIKA koja je u dva tjedna od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email