NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U Poreču održana međunarodna konferencija Balkan Solar Roofs

Sudionici konferencije u obilasku FN elektrana na porečkoj dvorani Palestra
12.08.2022. 14:59; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U Poreču održana međunarodna konferencija Balkan Solar Roofs

Nedavno je u Poreču održana dvodnevna međunarodna konferencija svih partnera u sklopu projekta pod nazivom Balkan Solar Roofs, na kojem je Grad Poreč-Parenzo, uz međunarodno udruženje Energy Cities, Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu – REIC, Grad Niš, te Grad Mostar, jedan od projektnih partnera.

Konferencija je početak intenzivne provedbe aktivnosti u sklopu samog projekta, čiji je glavni cilj osnažiti jedinice lokalne samouprave kako bi bile u mogućnosti poticati i promicati korištenje solarne energije, jačati i prenositi znanja o energetskim zajednicama, te poticati upotrebu participativne urbane solarne energije. Dobrodošlicu je sudionicima u ime grada domaćina zaželio gradonačelnik Loris Peršurić, koji je dodao kako zahvaljujući ”zelenim” projektima Poreč danas ima porečki E-City bus, sustav javne rasvjete koji se kontinuirano se oprema novim, energetski učinkovitim rasvjetnim tijelima, te sustave pročistača vode koji štite more, a Grad kontinuirano ulaže u energetsku obnovu javnih objekata, čak i onih pod zaštitom konzervatorskog odjela. Zato veseli da je Poreču odobren još jedan ”zeleni” projekt koji ima za cilj naglašavati važnost obnovljivih izvora energije, zaključio je gradonačelnik.

Važnost postavljanja solarnih (fotonaponskih) elektrana, Grad Poreč-Parenzo prepoznao je još 2014. godine, kada je, na ukupno osam objekata javne namjene postavio fotonaponske elektrane ukupne snage 100 kW, te sustave solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode. Do danas, na taj je način proizvedeno nešto više od 1.000.000 kWh ”zelene” električne energije, te nešto više od 40.000 kWh toplinske energije, a što znači da je naš okoliš ostao čišći za gotovo 278 tCO2, kaže Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Paretium d.o.o. za izgradnju grada te djelatnosti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, te koordinatora ovog projekta za Poreč.

Inače, Projekt Balkan Solar Roofs financiran je u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294 eura, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 90.574 eura. Intenzitet sufinanciranja je 90 posto, a trajanje projekta je 27,5 mjeseci. Europska je unija putem Europskog klimatskog pakta i europskog Zelenog plana, postavila krajnji cilj da Europa u periodu do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent, istovremeno prepoznajući ogroman potencijal koji leži u osnaživanju građana kao aktivnih sudionika na energetskom tržištu.

Jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta bit će uspostava tzv. ”Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo”. Sunčani ured bit će mjesto na kojem će građani, uz prethodnu najavu, moći dobiti osnovne informacije, te odgovore na pitanja: Što je solarna (fotonaponska) elektrana i kako radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne (fotonaponske) elektrane? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastitu solarnu (fotonaponsku) elektranu? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih (fotonaponskih) elektrana? O svim detaljima vezano uz uspostavu samog ureda i način njegova rada, a koji se planira za početak 2023. godine, građani će biti pravovremeno obaviješteni, zaključila je Lalić.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email