NEWS
Ljekarna

U Poreču održana istarska konferencija „Zajedno s vama do zdravlja“

3. konf stručnjaci Istre
04.05.2016. 14:34; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / U Poreču održana istarska konferencija „Zajedno s vama do zdravlja“

Konferencija s centralnom temom zdravlje održana je u Poreču, u Istarskoj sabornici 29.4.,  uoči preventivne aktivnosti za zdravlje Hoditi i zdravi bitiLa salute viene camminando! Nositelj istarske konferencije za zdravlje već je treću godinu ZZJZ IŽ, a ove je godine domaćin  bio Poreč kao grad s dugačkom tradicijom odgovorne skrbi za zdravlje svojih građana. Konferencija naziva „Zajedno s vama do zdravlja“ naglasak je stavila istovremeno na društvenu ali i na osobnu odgovornost za zdravlje, a bila je usmjerena prevenciji kardiovaskularnih (KVB) odnosno srčano žilnih bolesti.

KVB su najčešći uzrok pobolijevanja i smrtnosti građana RH pa tako i Istre i najveći javno zdravstveni problem. Stoga su  okupljeni stručnjaci Istre iz ZZJZ IŽ, OB Pula te stručnjaci iz istarskih gradova, liječnici, psiholozi, kineziolozi, sociolozi, treneri fitnesa i drugi predstavljali svoja znanja i iskustva te zajedno promišljali  buduće preventivne aktivnosti za zdravlje građana Istre.

Sve prisutne pozdravila je u ime našeg Grada domaćina koordinatorica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš,  ističući kako Poreč s ponosom godinama nosi obilježje GRADA ZDRAVLJA te da je zdravlje sastavni dio razvojnih, strateških i operativnih planova  Poreča. Jer, kako je naglasila, grad čine ljudi, građani su ti koji osiguravaju razvoj i napredak svake zajednice, upravo zato, briga o zdravlju svakog čovjeka u zajednici ujedno je ulog u gospodarski razvoj grada.  Također je naglasila kako o zdravlju više ne govore samo zdravstveni djelatnici, nego se zdravljem bave najbolji ekonomski analitičari koji obrazlažu kako je zdravlje čitavih nacija i zdravlje stanovnika svake zajednice ulog u ekonomski razvoj okruženja. Istakla je da je Poreč više od 20 godina dio svjetskog pokreta zdravih gradova i jedan od osnivača Nacionalne mreže zdravih gradova.

Skup su pozdravili  ravnatelj ZZJZ IŽ dr. Aleksandar Stojanović i zamjenica istarskog župana gđa. Giuseppina Rajko.

Na konferenciji su predstavljena dva porečka programa i to:  Program Zdravog grada usmjeren  zdravoj  prehrani svih dobnih skupina – djece, mladih, odraslih i starijih, Tina Benčić, prof. psihologije  i Program zdravog aktivnog starenja kroz organiziranu tjelesnu aktivnost za starije Poreča, Sandra Čakić Kuhar, sociologinja Doma za starije i nemoćne Poreč.

Zahvaljujemo Turističko ugostiteljskoj školi Anton Štifanić, učenicima i profesorima, koji su priredili domjenak za sudionike u prekrasnom starom vinskom podrumu.

Važne preporuke za svaku osobu koja želi brinuti o vlastitom zdravlju, a  koje su se na skupu mogle čuti možemo rezimirati ovako:

  1. Svaka odgovorna zajednica stvara uvjete za rekreativno bavljenje tjelesnom aktivnošću svih dobnih skupina građana;
  2. Svaka osoba može i treba svojim izborom utjecati na sve promjenjive čimbenike rizika za srčano žilne bolesti, a to su krvni tlak, način prehrane, tjelesna težina (pretilost), pušenje i dr.;
  3. Tjelesna aktivnost značajno smanjuje rizik od KVB i jedna je od najboljih prevencija prijevremenog pobolijevanja i smrtnosti od KVB;
  4. Svega 30 minuta hodanja dnevno za 30-50% smanjuje rizik od KVB;
  5. Tjelesna aktivnost hodanja pozitivno utječe na regulaciju krvnog tlaka, šećera u krvi i dr. rizika;
  6. Smanjenje krvnog tlaka za svega 10 mm žive i održavanje tlaka na razini ispod 140 mmHg smanjuje rizik od srčano žilnih incidenata za 20 do 40 %;
  7. Svaka popušena cigareta povećava rizik od prijevremene smrti od KVB;
  8. Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana najvažniji su ulog u zdravlje svih dobnih skupina (djece, odraslih i starijih).

 

Odgovorna briga za vlastito zdravlje znači birati kretanje!

Gotovo svaka osoba može odabrati fizičku aktivnost prema vlastitom izboru, dobi i svojim mogućnostima. Bit će to vaš ulog u vlastiti zdraviji, kvalitetniji i dulji život!

 Živite zdravo uz samo jedan od ovih osobnih izbora, i to  već od danas …

-30 minuta dnevno lagane fizičke aktivnosti (šetnja);

-2.5 do 5 sati umjerene fizičke aktivnosti tjedno (brzo hodanje);

-1 do 2.5 sati jake tjelesne aktivnosti tjedno (trčanje),

…  jer tada istinski brinete o sebi i svom zdravlju!

 

Zdravi grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email