U Poreču održan info-dan za poljoprivrednike

IMG-20211027-WA0004 (1)
29.10.2021. 17:23; ; Početna / Gospodarstvo / U Poreču održan info-dan za poljoprivrednike

Jedna od posljednjih aktivnosti ovogodišnjeg izdanja Mjeseca poduzetništva u Poreču bio je informativni dan za poljoprivrednike, koji se održao u srijedu, 27. listopada u Domu obrtnika. Događaj su zajednički organizirali Grad Poreč-Parenzo i Institut za poljoprivredu i turizam, koji je uvodno održao radionicu pod nazivom „Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, u sklopu projekta AGROBIORAZNOLIKOST – osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena u poljoprivredi (KK. 05.1.1.02.0005).

Radionica je bila koncipirana u obliku 5 izlaganja. Prva dva izlaganja bila su općenite prirode s ciljem da sudionici dobiju osnovne informacije o projektu kao što su: cilj projekta, tko su partneri na projektu, ciljani dionici, način finaciranja projekta, očekivani ishodi provedbom projekta, te vizualni identitet projekta i mediji putem kojih je moguće pratiti napredak projekta. Prva dva izlaganja održale su voditeljica projekta dr. sc. Smiljana Goreta Ban, voditeljica projekta i Ana Čehić mag.ing.agr., administratorica projekta. Nakon toga uslijedila su 3 izlaganja s postignutim ishodima projekta. Dr. sc. Branka Salopek Sondi s Instituta Ruđer Bošković održala je prezentaciju pod naslovom: Mehanizmi tolerancije kupusnjača na čimbenike abiotskog stresa, dok, Nina Išić mag.ing.agr., održala je prezentaciju pod naslovom: Otpornost raštike na sušu. Posljednje predavanje održao je dr. sc. Milan Oplanić s Instituta za poljoprivredu i turizam o Stavovima dionika poljoprivrednog sektora o utjecaju i prilagodbi klimatskim promjenama. Nakon radionice razvila se manja rasprava u koju su se uključili i učenici SS Mate Balota Poreč, s zanimljivim zaključcima o načinu percipirana klimatskih promjena od strane poljoprivrednih proizvođača.

Nakon radionice, poljoprivrednici su imali priliku dobiti korisne informacije o izvorima financiranja i to putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre – mogućnosti financiranja u poljoprivredi   , LAG-a „Središnja Istra“ – kontakt točka za poljoprivrednike, potom primjere financiranih projekata u programskom razdoblju 2014-2020 te poslušati predstavljanje otvorenih Natječaja za provedbu tipa operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima i 6.3.1. Potpora razvoju malim poljoprivrednim gospodarstvima, za što su, očekivano, poljoprivrednici bili najviše zainteresirani.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email