NEWS

U Poreču natjecateljsko-edukativnim programom „Zero Waste“ započela 28. sezona Plazma Sportskih igara mladih

4a83d77d-ff61-4593-b321-977508e33c4a
06.02.2024. 14:10; ; Početna / Sport i rekreacija / U Poreču natjecateljsko-edukativnim programom „Zero Waste“ započela 28. sezona Plazma Sportskih igara mladih

Plazma Sportske igre mladih 28. sezonu započele su sportsko-edukativnim programom „Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“ u sklopu kampanje o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada i recikliranju, a u Poreču je održan prvi event u Istarskoj županiji.

Za mlade su sportaše navijali i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, ravnateljica Osnovne škole Finida Anita Sijerković Radin, predsjednik Sportske zajednice grada Poreča Aleksandar Beaković i stručni suradnik Sportske zajednice Zoran Jandrešić, direktor natjecanja Plazma Sportskih igra mladih David Burburan i predstavnice Usluga Poreč – komunalnog poduzeća.

“Povezanost mladih sa sportom je itekako bitna i toga smo u Poreču itekako svjesni. Poreč nije samo deklarativno grad sporta, već je postao prava destinacija za pripreme, svjetske događaje i natjecanja. Ovaj uspjeh nije slučajan. On je rezultat zajedničkog truda, predanosti i strasti naših sportaša, trenera, sportskih klubova, ali i cijele zajednice koja podržava sport. Kako bismo očuvali ovo sportsko uzbuđenje i pružili potporu našim sportašima, prepoznali smo važnost konstantnog ulaganja u sportsku infrastrukturu. Poreč investira u sportsku infrastrukturu, mi smo sport spojili sa turizmom pa produžujemo turističku sezonu, a ono još bitnije je da naše mlade, djecu i najmlađe usmjerimo ka bavljenju sportom. Jedna mali grad kao Poreč, da ima 33 vrste sportova i oko pedeset sportskih klubova zaista je impresivan broj. Mladi su temelj naše sportske budućnosti, stoga smo odlučni pružiti im najbolje moguće uvjete za razvoj njihovih vještina i talenata. Ovime želim istaknuti da je sport ne samo naša strast, već i snažan pokretač razvoja grada, jer Poreč živi sport. Kada se to još spoji s jednim događajem koji uz sport i disciplinu daje i naglasak na očuvanje našeg okoliša, mislim da je rezultat i više nego pozitivan.” Izjavio je gradonačelnik grada Poreča Loris Peršurić.

Kao najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, čiji je cilj promicanje zdravih životnih navika kroz druženje i sport, Plazma Sportske igre mladih prepoznale su mogućnost za kroz svoju platformu doprinesu održivom razvoju te među djecom, mladima i zajednicama diljem Hrvatske promoviraju i rade na unaprjeđenju održivih praksi u zaštiti našeg okoliša.

 „Zero Waste kampanjom započeli smo novu sezonu Igara, a kako uz promociju sporta i sportskog načina života među našim sudionicima implementiramo i pozitivan utjecaj na nove životne navike, edukaciju ćemo provoditi tijekom cijele sezone na svim našim natjecanjima na kojima će ove godine sudjelovati više od 110.000 djece i mladih.“ Istaknuo je Tihomir Gudić, izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih.

Zero Waste jedinstven je projekt koji mlade na kreativan način educira kroz igru i sport, a radnje koje su kroz to provedene djeca lakše i prirodnije usvajaju i prakticiraju u svakodnevnom životu. Kroz edukativnu pitalicu mlade se potiče da sami, logičkim zaključcima nalaze uzroke i rješenje problema održivog razvoja, dok je drugi dio – sportski, posvećen praktičnom dijelu razvrstavanja otpada na SIM poligonu.

Učenike u OŠ Finida u Poreču najviše je razveselio zeleni SIM poligon, a ekipa 4.b razreda, u sastavu Sara Stiković, Mia Kolar, Aleksandar Kovačević i Simon Mlinarić, bila je najspretnija i najbrža u razvrstavanju otpada te su zasluženo dobili prigodne diplome, a tri prvoplasirane ekipe nagrađene su i poklon paketima komunalnog poduzeća Usluga Poreč.

Kreativnost i inovativnost kampanje Plazma Sportskih igara mladih prepoznala je i Hrvatska udruga za odnose s javnošću te ju je nagradila srebrnim Grand Prixom u kategoriji Ustanove, udruge i organizacije, što je ujedno bila i najviša dodijeljena nagrada u toj kategoriji.

Tijekom siječnja Igre će posjetiti sve županije u Hrvatskoj, a održat će se ukupno 30 „Zero Waste“ evenata. Ovom kampanjom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s višegodišnjim projektom Svijet bez otpada.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Otvorene su prijave za sve sportske discipline: mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, rukometni turnir, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci, turniru u odbojci i odbojci na pijesku, FIDE turnir u šahu, stolnom tenisu, Hrvatska pošta Cup u tenisu, graničar i atletika u sklopu Telemach Dan sporta). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Prijave su otvorene na: sportskeigremladih.com/hr.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email