NEWS
valfresco

U Poreču je otvoren Papago park, prvi park ptica u Hrvatskoj

01.07.2020. 23:40; Učitavanja: 534; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U Poreču je otvoren Papago park, prvi park ptica u Hrvatskoj
Foto-53098-k-696x407

Nakon sedam godina mukotrpnog rada Porečan Bernard Kranjec, koji se s pticama druži već osamnaest godina, s obitelji, suprugom Anđelom i sinom Kristijanom, uz pomoć mnogih prijatelja, u šumi pokraj Červar Porta nedaleko od Poreča, «izgradio» je u cijelosti od prirodnih materijala, prvi park u Hrvatskoj za ptice koji je prvog dana u mjesecu srpnju, u nazočnosti gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, njegovih suradnika i novinara, otvorio vrata za javnost.

Od države je u Kranjec u najam dobio tri hektara šume u kojoj je postavio dvadeset «kaveza», volijera, za trideset vrsti odnosno dvjesto jedinki egzotičnih i autohtonih ptica.

Grad je dao veliku podršku ovom projektu, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, jer je prepoznao originalnost projekta. Radi se o projektu po kojem je Poreč jedinstven u Hrvatskoj i vjerujemo da će biti dobro posjećen, rekao je Peršurić, pohvalivši veliki rad i trud obitelji Kranjec na stvaranju prvog paka ptica u Hrvatskoj.

Poštujući Zakon o zaštiti šuma, odlučili smo sve napraviti maksimalno prirodno pa smo šetnice kroz park, umjesto tlakovca, betona i sličnih materijala koristili sječku, otpadno granje koje smo samljeli i posipali po šetnici, rekao je Kranjec. Da sve bude u skladu s prirodom natpise i oznake u parku radili smo sami tehnikom pirografija i nismo koristili naljepnice ni plastiku.

U parku su za ptice osigurani uvjeti kao da su u prirodi, nastambe su napravljene tako da ptice imaju prostora za let, prostora za sakrivanje od nepovoljnih vremenskih uvjeta i da u vrijeme razmnožavanja imaju sigurno mjesto na kojem mogu napraviti gnijezdo.

Jedan od bitnih faktora je poštivanje života u ptičjim zajednicama u kojima ptice žive u paru sa partnerom pa je takvim pticama osigurana nastamba u kojoj mogu stvoriti svoj svijet dok je pticama koje žive u jatu osiguran prostor prema njihovim potrebama.

Ptičji park, prvi u Hrvatskoj, bit će za posjetitelje dnevno otvoren od 10 do 18 sati, a prilikom dolaska u park, uz plaćanja ulaznice 50 odnosno za djecu 40 kuna, posjetitelji neće smjeti pušiti ni uz sebe imati kućne ljubimce, a neće smjeti dirati ni hraniti ptice.

Uz brojne turističke posjete, svojevrsne turističke promocije Poreča, u prvom parku ptica u Hrvatskoj «rade» i na programima za edukaciju učenika osnovnih škola Poreča i šire okolice u edukacijskom centru koji je pripremljen u parku. (iVijesti)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
LaPentola S