NEWS
VALAMAR-S-sezona

U Poreču je održano Državno školsko prvenstvo u odbojci: velika radost na odbojkaškom terenu

Državno školsko prvenstvo u odbojci - novi državni prvaci
24.03.2023. 18:52; ; Početna / Sport i rekreacija / U Poreču je održano Državno školsko prvenstvo u odbojci: velika radost na odbojkaškom terenu

Jedan od najljepših školskih sportova ponovno je okupio stotine srednjoškolaca u Poreču, na završnici još jednog državnog prvenstva.

Od 22. do 24. ožujka u Poreču se održalo Državno prvenstvo ŠSD-a Republike Hrvatske u odbojci za srednje škole. Mladići i djevojke iz svih županija Lijepe Naše došli su se pokazati i u školskom sportu te pokušati svojim odbojkaškim vještinama donijeti medalju u svoj grad.

Organizator natjecanja bio je Hrvatski školski sportski savez, a suorganizator Hrvatski odbojkaški savez. Glavni tajnik HŠSS-a Ivan Dujić otvorio je natjecanje riječima: „Pazite na sebe, svoje protivnike i ne zaboravite igrati fer!“ Dobrim željama za početak natjecanja pridružila se i ambasadorica školskog sporta Samanta Fabris koja se javila videom iz Turske, pogledajte ga ovdje.

Kao i svake godine, ovo se školsko natjecanje se provelo uz puno veselja, nekada i tuge, uz dobru atmosferu u dvorani te uz puno lijepih sportskih trenutaka. Nažalost, dogodila se i poneka lakša ozljeda, ali uz naš medicinski tim igrači su se brzo vratili na teren.

Svaka ekipa borila se do samoga kraja; nisu odustajali čak i kada su razlike u rezultatima bile velike. Ove godine se finalna utkamice prošlogodišnjeg prvenstva odigrala malo ranije. Naime, V. gimazija Vladimir Nazor Split i Športska gimnazija Zagreb ponovno su igrale na protivničkim stranama, no ovaj puta za prolazak u polufinale. „Tako je pao ždrijeb, teško je gledati takvu utakmicu usred turnira, ali djevojke su zaista dale sve od sebe“, potvrđuju iz Saveza.

Kate Linić iz splitske ekipe rekla nam je nešto o njihovom ponovnom susretu: „Drago mi je sto smo se ponovno susrele sa ekipom SPOGI iako amo u početku bile pomalo preplašene jer smo prošle godine sa njima igrale u finalu i bilo je napeto. Dok igram sa svojom školskom ekipom nije mi žao pobjeđivati suigračice iz reprezentacije sa suprotne strane terena, pa tako ni danas. Jednostavno mi je gušt igrati protiv njih, a pogotovo ih i pobijediti.“

Prošle je godine pobjeda na Državnom prvenstvu značila je i mogućnost sudjelovanja na Svjetskom školskom prvenstvu u Rio de Janeiru, na što je Kate rekla: „U Brazilu smo stvorili nezaboravne uspomene i nova neopisiva  iskustva pa se te utakmice ne mogu podrediti ni sa kojim drugim utakmicama. Bila je to jedna vrijede pamćenja avantura.“

 U ovogodišnjem finalu za titulu državnog prvaka u kategoriji mladića borile su se Srednja škola Braća Radić Kaštela i III. gimnazija Osijek. Ekipa iz Kaštela, iako u malom sastavu od ukupno šest igrača, zadivila je publiku pobjedom protiv prošlogodišnjih državnih prvaka i sudionika Svjetskog školskog prvenstva u odbojci. Sada Srednjoj školi Braća Radić Kaštela ponosno pripada ta titula. U kategoriji mladića treće je mjesto osvojila Gimnazija Daruvar nakon žestoke borbe s Riječanima.

U kategoriji djevojaka u finalnom susretu pratili smo igru V. gimnazije Vladimir Nazor Split i Gimnazije Matije Antuna Reljković Vinkovci. Pobijedila je ekipa iz Splita i potvrdila svoj status državnih prvaka od prošle školske sportske sezone. Naravno nisu samo 1. mjesta bitna, evo konačnih poredaka u svim kategorijama: ovdje.

Mladići

  1. Srednja škola Braća Radić Kaštela, Kaštel-Štafilić Nehaj
  2. III. gimnazija Osijek, Osijek
  3. Gimnazija Daruvar, Daruvar

 

Djevojke

  1. V. gimnazija Vladimir Nazor, Split
  2. Gimnazija Matije Antuna Reljković, Vinkovci
  3. Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti, Rijeka

 

Svečanoj dodjeli medalja pridružili su se Ugo Musizza, zamjenik gradonačelnika grada Poreča, Mirna Rajle-Brođanac, članica Izvršnog odbora HŠSS-a i županijska tajnica Osječko-baranjske županije i Ivan Donald Marić, stručni suradnik i predstavnik Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Hrvatski školski sportski savez želi čestitati i zahvaliti svim svojim sportašicama i sportašima na sudjelovanju. Ciklus natjecanja u Poreču nastavlja se odbojkom za osnovne škole, nakon čega nas očekuje uzbudljiva Završnica atletike u Puli.

 

Tekst: Ivona Švaganović, IPL novinarka
Foto: Ema Dolić, IPL novinarka / Hrvatski školski sportski savez

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email