NEWS
Max 180920 S

U Poreču 160 građana pristupilo dermatološkom pregledu – Više od trećine pregledanih u Poreču upućeno na daljnje preglede

Dermatoloski pregled_Porec (1)
30.07.2018. 09:57; Učitavanja: 592; Početna / Lifestyle / Zdravlje / U Poreču 160 građana pristupilo dermatološkom pregledu – Više od trećine pregledanih u Poreču upućeno na daljnje preglede

U nedjelju 29. srpnja, u Poreču je održan besplatan dermatološki pregled kože i madeža kojem je pristupilo 160 posjetitelja gradske plaže. Madeže i promjene na koži pregledavao je dr. Domagoj Ćužić koji je 60 pregledanih uputio na daljnje pretrage zbog bazocelularnih karcinoma, keratoza i displastičnih madeža. Pregled kože i madeža dio je inicijative “Sunce se nosi bezbrižno” u sklopu koje dm u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom organizira besplatne preglede diljem Hrvatske.

“Ljudi se godinama izlažu sunčevom zračenju bez adekvatne zaštite i mjera opreza što se danas moglo primijetiti kod nekolicine pregledanih. U takvim slučajevima dermatološki pregled je iznimno važan, kao i primjena najvažnijih pravila zaštite kože, izjavio je dr. Ćužić.

Iako većina građana zna kako se zaštititi od sunca, malo njih to i primjenjuje“, ističu dermatolozi Hrvatskog dermatovenerološkog društva. Za bezbrižno i sigurno ljeto, napominju tri najvažnija pravila: obaviti preventivni dermatološki pregled, izbjegavati sunce između 10 i 16 sati i redovito nanositi proizvode za zaštitu sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka tijekom boravka na suncu.

“U dm-u smo svjesni da građani nisu uvijek u mogućnosti otići na preglede, a katkad ih je na njihovu važnost potrebno i podsjetiti. Zato jednom godišnje organiziramo preglede na gradskim plažama i kupalištima – upravo ondje gdje je najvažnije zaštititi se od sunca. Raduje nas što su to prepoznali i Porečani i Porečanke te što su se o ovako velikom broju odazvali pozivu na besplatni pregled. Sve sugrađane u ime dm-a pozivam da primjenjuju pravila zaštite od sunca i uživaju bezbrižno u ostatku ljeta”, izjavila je Martina Markota iz dm-a.

Koža pamti učinke sunca, a najveća akumulacija događa se tijekom djetinjstva i adolescencije. Kako bi potaknuo najmlađe na razvoj zdravih životnih navika, dm je na gradskom kupalištu u Poreču organizirao i zabavne radionice na kojima su djeca naučila da je uz kremu sa zaštitnim faktorom, potrebno nositi šešir ili kapu, oči zaštititi naočalama te izbjegavati sunce kada je ono najintenzivnije.

Inicijativu čiji je cilj prevencija bolesti kože i edukacija građana o važnosti zaštite od sunca dm provodi devetu godinu za redom. Tijekom devet godina besplatnim pregledima kože i madeža pristupilo je više od 10.000 građana, a oko 10 posto upućeno je na daljnje preglede i liječenje.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email