VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

U porečkoj Bazilici održano božićno misno slavlje

Misa (4)
26.12.2015. 00:33; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / U porečkoj Bazilici održano božićno misno slavlje

U prepunoj Eufrazijevoj bazilici u petak je održano božićno misno slavlje koje je predvodio mons. Dražen Kutleša, biskup Porečke i Pulske Biskupije. Uz njega bio je i porečki župnik Milan Zgrablić. Bazilika je bila pretijesna da primi sve vjernike koji su imali priliku još jednom zastati pred lijepo pripremljenim jaslicama.

U svom obraćanju vjernicima a i svima onima kojima je promišljanje smisla života intimna potreba, mons. Kutleša se dotaknuo tajne vjere, vječnog pitanja o izvoru svemirskog i moralnog reda. Ako je Riječ, odnosno grčki Logos početak svega da li je um, da li je razum sam po sebi sposoban prodrijeti u tajnu tog reda? Mons. Kutleša je ponudio odgovor koji se dotiče tzv. prirodne teologije do koje se ne dolazi pukom umnom spoznajom već potragom u dubini duše svakog pojedinca. Bog se utjelovljenjem spustio u svijet ali ga svijet nije prepoznao, nije primio, zatvorio mu vrata.

“Isus dolazi na moja i na tvoja vrata, u svakome od nas leži odgovor u dubini duše, moralni red bez kojega civilizacije propadaju i nestaju čuva se u svakoj jedinki, treba se osloboditi lijenosti, izvlačenja iz života, prihvatiti žrtvu,” rekao je Kutleša. U svom obraćanju vjernicima mons. Kutleša se dosljedno nadovezao na sadržaj božićne čestitke koju je uputio članovima zajednice.

“Milosrđe nije samo suosjećanje s osobom ni jednostavno sažaljenje prema nekome tko je u nevolji, već sposobnost da se uđe u nutrinu osobe i da njezinim očima možemo promatrati stvari, razmišljati njezinim umom i osjećati stvari njezinim osjećajima. Ovo suosjećanje ne dolazi izvana nego dolazi iznutra od zauzimanja oko poistovjećivanja s drugom osobom kako bi vidjeli stvari kao što ih ona gleda i osjeća. Velika je istina života da u drugim ljudima vidimo odsjaj nas samih. Ako smo i sami nezainteresirani za druge i drugi će se tako odnositi prema nama. Ako vide da smo u brizi, oni će se zabrinuti. Onaj tko iskazuje milosrđe postat će sličan Bogu.”, napisao je mons. Kutleša koji je govorom u Bazilici zaokružio smisao kršćanske zajednice i jednostavnim riječima predočio suštinu vjere.

U biti svojim je obraćanjem vjernicima i biskupskoj zajednici mons. Kutleša je obnovio i potvrdio umjerenim a istovremeno jakim porukama ulogu biskupa i cijele crkvene zajednice. Govor svakome dostupan , govorio je o našoj povijesti i o potrebi, ljudskoj, da se vrata ne zatvore, simbolično i konkretno jer se, do moralnog reda, dolazi ne samo riječima nego i rukama, djelima. Od Rima do Poreča poruka je jednaka.

(Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email