NEWS

U ponedjeljak, 5. lipnja obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša – BUDI I TI DIO PROMJENE

PLAKAT izložba SDZO
02.06.2023. 22:13; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U ponedjeljak, 5. lipnja obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša – BUDI I TI DIO PROMJENE

U ponedjeljak, 5. lipnja 2023. Usluga Poreč u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) i Pučkim otvorenim učilištem Poreč (POUP) te sa svojim korisnicima obilježit će Svjetski dan zaštite okoliša!  Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je “Solutions to Plastic Pollution” – pridružite nam se i budite dio ovog događanja!

Plastika je postala jedan od najvećih problema našeg vremena. Njen dugotrajni proces razgradnje predstavlja ozbiljnu prijetnju okolišu i očuvanju prirode. Stoga je naš glavni cilj podići svijest kod naših korisnika o štetnosti nepravilnog odlaganja bilo kakvog otpada, posebno plastike, te naglasiti važnost njene pravilne reciklaže ali i smanjenja potrošnje.

“Plastika je rak današnjice. Rak koji hranimo svojim navikama i nepotrebnim luksuzom. Većina plastike postaje smeće nakon samo jedne uporabe u bogatim zemljama, a posljedice najviše osjete one najsiromašnije!” kaže Martina Barkić iz WWF Adrije. 

“Djelovati moramo odmah, kao pojedinci svojim dnevnim navikama, ali još važnije, vršiti pritisak na vlade da usvoje zakone koji zabranjuju upotrebu i proizvodnju nepotrebne jednokratne plastike” istaknula je Barkić.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša započinje izložbom fotografija na  vanjskom dijelu gradske tržnice.   Izložit će se fotografije koje su snimili naši sugrađani i fotografi Roman Basanić i Irina Lovrić . Fotografije prikazuju  ne tako lijepe scene – divlja odlagališta otpada te otpad prisutan u našem moru. Upravo ovakvom, drugačijom izložbom cilj je podsjetiti sve nas da su divlja odlagališta rezultat nemara pojedinaca koji bez obzira na opetovane akcije komunalnih radnika odlažu otpad u prirodi. Želimo se podsjetiti da naša briga o okolišu nije samo trenutna, već dugoročna obveza.

Također, u sklopu izložbe na gradskoj tržnici, koja započinje u 10 sati, bit će organizirana i podjela višekratnih vrećica za voće i povrće. Svjesni smo da se upravo na tržnici još uvijek koristi veliki broj plastičnih vrećica, stoga želimo potaknuti naše sugrađanke i sugrađane da prijeđu u na održivije alternative i smanje upotrebu plastike.

Nastavak obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša upriličit će izložba u  prostorijama Pučkog otvorenog učilišta, u predvorju kazališta. Tako će u ponedjeljak, 5. lipnja u 12 sati službeno biti otvorena izložba fotografija u suradnji s WWF (World Wide Fund for Nature), čiji je cilj očuvati svjetsku biološku raznolikost, promicati održivo korištenje obnovljivih izvora, te smanjiti onečišćenje i rasipnu potrošnju. Izložba uključuje  fotografije koje je ustupio WWF, kao i radove naših fotografa Romana Basanića i Irine Lovrić. Posebno nam je drago da je ova izložba rezultat odlične suradnje s WWF-om i Pučkim otvorenim učilištem Poreč (POUP).

Izložba će biti otvorena od 5. do 30. lipnja 2023. g. te Vas ovim putem pozivamo da budete dio ove akcije, posjetite izložbu i zajedno s nama obilježite Svjetski dan zaštite okoliša!

Zajedno za  čišći i ljepši grad, zajedno za nove naraštaje!

 

Print Friendly, PDF & Email