NEWS
valfresco

U petak, 22. studenog će se u Spomen Domu u Pazinu održati zanimljive radionice za djecu i mlade “Istraživači 21. stoljeća”

istraživači
21.11.2019. 13:56; Učitavanja: 186; Početna / Lifestyle / Zabava / U petak, 22. studenog će se u Spomen Domu u Pazinu održati zanimljive radionice za djecu i mlade “Istraživači 21. stoljeća”

U Pazinu (Spomen Dom) će se u petak, 22. studenog od 10.00 do 15.00 h, a u organizaciji Speleološkog društva „Istra“, Pazin u suradnji sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Pazinu održati edukativno događanje pod nazivom “Istraživači 21. stoljeća”. 

Na događanju će zanimljive radionice za djecu i mlade predstaviti i Znanstveno edukacijski centar Višnjan i Astronomsko društvo Višnjan.

Čiji je tata najjači? Šumske pustolovine. Što se zbiva u atomskim jezgrama? U čudesnom svijetu krša koji u mnogo čemu sliči okruženju iz bajki. Koje se tajne ljudske prošlosti kriju u špiljama? Zaronimo i istražimo rijeke. Kroz igru o Učki nauči. Nevidljiv svijet oko nas. Tajnovite životinje u pazinskom podzemlju. Creski orli. Mala škola speleologije. Prirodne ljepote Istre i njenog podzemlja.

O svim ovim važnim temama u Pazinu u Spomen Domu u petak 22. studenog 2019. od 10 do 15 sati će se održati obrazovno događanje „Istraživači 21. stoljeća“ namijenjeno djeci iz vrtića, osnovnih i srednjih škola. Ulaz je besplatan.

Posebno pozivamo sve školarce da neovisno o dinamici odvijanja nastave, organizirano ili samostalno posjete događanje, uz pomoć stručnjaka upoznaju se sa zanimljivim znanstvenim pitanjima, otkrivaju i istražuju prirodu.

 

Istraživači 21. stoljeća pred kojima predstoji uzbudljiva budućnost su djeca koja prva znanja i vještine stječu u vrtiću i osnovnoj školi. S početkom novog tisućljeća, zahvaljujući velikim iskoracima u istraživanjima kognitivnog razvoja djece, dolazi do značajnih promjena u suvremenom obrazovanju, posebice u prirodoslovnom kurikularnom području koje je usko vezano uz brojna nova zanimanja 21. stoljeća. Naglasak je na razvoju kompetencija, vještina i trajnih znanja koje učenici mogu dalje primjenjivati u interdisciplinarnom kontekstu (STEM).

Događanje „Istraživači 21. stoljeća“ obuhvaća interaktivne radionice i prezentacije namijenjene djeci iz vrtića, osnovnih i srednjih škola s ciljem da pobude njihovu znatiželju i motiviraju ih za daljnje istraživanje i učenje. Poseban naglasak je na terenskoj nastavi kao jednoj od najvažnijih komponenti suvremenog obrazovanja te suradnji vrtića, škola i fakulteta sa ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima, prezentacijskim centrima i muzejima.

 Sudionici događanja:

 1. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica
 2. Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba
 3. Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode „Pećinski park Grabovača“
 4. Javna ustanova „Park prirode Medvednica“
 5. Arheološki muzej Istre
 6. Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac
 7. Institut Ruđer Bošković
 8. Matematički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu
 9. Javna ustanova Park prirode Učka
 10. Astronomsko društvo Višnjan
 11. Znanstveno edukacijski centar Višnjan
 12. Javna ustanova Natura Histrica
 13. Fizički odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
 14. Hrvatsko fizikalno društvo
 15. Javna ustanova „Priroda“
 16. Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli
 17. Speleološko društvo „Buje“
 18. Speleološki klub Ozren Lukić
 19. Speleološki klub Ursus spelaeus
 20. Hrvatsko biospeleološko društvo
 21. OSMICA – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti

Koordinatori  događanja:

Doc. dr. sc. Dalibor Paar, Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo, [email protected]r

Prof. dr. sc. Nenad Buzjak, Geografski odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatski speleološki savez

Organizacija:

Speleološko društvo „Istra“, Pazin u suradnji sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama u  Pazinu

Print Friendly, PDF & Email