NEWS

U petak, 14. 7. u 21.00 otvorenje 62. “Koncerti u Eufrazijani” uz Acoustic Project Strings

acoustic-project-2
10.07.2023. 11:01; ; Početna / Kultura / U petak, 14. 7. u 21.00 otvorenje 62. “Koncerti u Eufrazijani” uz Acoustic Project Strings

Porečka sezona klasične glazbe nosi osam koncerata

Koncerti u Eufrazijani u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč publici nude mogućnost uranjanja u gotovo nestvarnu atmosferu klasične glazbe u okrilju Eufrazijeve bazilike, što Poreču, uz bogatu i kvalitetnu ponudu, daje dodatnu vrijednost. Jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj u svom 62. izdanju od srpnja do rujna nudi osam vrhunskih koncerata, uvijek petkom i s početkom u 21 sat. Koncert otvorenja održat će poveći gudački ansambl Acoustic Project Strings 14. srpnja.

Koncerte u Eufrazijani krasi čistoća koncepta i ustrajnost u njegovoj izvedbi što već više od šest desetljeća odolijevaju vremenu i prilikama. Zbog svoje neprocjenjive ljepote, ali i izvrsne akustike prostora klasičnim glazbenicima Eufrazijeva bazilika jedna je od omiljenih svjetskih pozornica.

Na koncertu otvorenja 62. Koncerata u Eufrazijani u petak, 14. srpnja u 21 sat nastupit će jedanaesteročlani ansambl Acoustic Project Strings. Acoustic Project Strings nastao je 2016. i proizašao iz već renomirane formacije ansambla Acoustic Project, koji djeluje od 2008. Ideja sastava je eksperimentiranje s raznim stilovima i glazbenim epohama te izvođenje potpuno novih djela. Godine 2021. ansambl je snimio drugi nosač zvuka, za koji je nagrađen i nagradom Porin sljedeće godine. U Poreču će sastav izvesti skladbe B. Papandopula, P. Hindemitha, E. Elgara i B. Brittena.

Sljedećeg petka, 21. srpnja nastupa Zagrebački komorni orkestar s posebnom gošćom, harmonikaškom solisticom Kiarom Janko. Nastavljajući tradiciju orkestra koji je 1937. godine osnovao Rudolf Matz, Zagrebački komorni orkestar nanovo je okupljen 2004. godine uz petnaest mladih i vrhunski obrazovanih gudača s Muzičke akademije u Zagrebu. Skladbe W. A. Mozarta, A. Piazzole, A. Vivaldija, L. van Beethovena, J. Brahmsa i E. Griega zasjat će u punom sjaju u Poreču uz solističke izvedbe članica orkestra – violinistica Petromile Marice Jakas, Lare Rimac i Noami Konforta te istaknute mlade istarske harmonikašice s pozamašnim brojem nagrada, Kiare Janko.

Petak nakon, 28. srpnja na 62. Koncerte u Eufrazijani donosi koncert dubrovačkog violističko-pijanističkog dua koji čine Marko Genero i Marija Grazio. Glazbenici bogatih karijera, ujedno i dobitnici niza nagrada publiku će počastiti izvedbom sonate M. Grazio, ali i skladbi F. Schuberta, B. Papandopula i A. Parta.

Kolovoz će u Poreč vratiti glazbenika koji je na prošlogodišnjim Koncertima potpuno opčinio publiku. U petak, 4. kolovoza na scenu Eufrazijane stupa Håkon Austbø, norveški pijanist s uspješnom pedesetogodišnjom karijerom, čini rad i studij obilježava širok spektar boja zvuka. U sličnoj maniri impresionizma prošlogodišnje izvedbe Austbø Eufrazijanu ponovno uvodi u nadrealan svijet skladbi C. Debussyja, ovoga puta druge knjige preludija. U cjelokupan program ulaze i dvije Patetične sonate – ona L. van Beethovena te norveškog suvremenog skladatelja K. Eggea.

Četveročlani gudački sastav Cadenza Zagreb, u sastavu violinista Krešimira Marmilića i Ivana Zovka, violistice Marte Bergovec Mirosavljević te violončelista Vinka Grubešića djeluje od 1995. godine. Za program Koncerata u Eufrazijani 18. kolovoza priprema skladbe F. Blumenfelda, W. A. Mozarta, F. Lhotke, A. Borodina i H. Ville-Lobosa.

Rhapsody guitar, ljetna škola gitare pod vodstvom profesora gitare i predavača Xhevdeta Sahatxhije, svake godine razigra program Koncerata u Eufrazijani. Sahatxija je obrazovao mnoge naraštaje mladih gitarista od kojih su brojni danas priznati umjetnici i glazbeni pedagozi. Ove je godine za Rhapsody guitar rezerviran 25. kolovoza, kada će se zasigurno ponovno Bazilika ispuniti dragošću, ponosom i potporom mladim gitaristima.

U program u rujnu uvest će atraktivan saksofonistički kvartet, Papandopulo kvartet. Njega čine izvrsni i višestruko nagrađivani glazbenici, čiji je prvi album, izdan 2013., osvojio nagradu Porin za najbolju skladbu te je godinama bio najprodavaniji album klasične glazbe u Hrvatskoj. Nikola Fabijanić na sopran-saksofonu, Gordan Tudor na alt-saksofonu, Goran Jurković na tenor-saksofonu i Tomislav Žužak na bariton-saksofonu 8. rujna izvodit će skladbe J. S. Bacha, G. Tudora, D. Detonija i G. Gershwina.

Posljednja večer sezone 62. Koncerata u Eufrazijani nazvana je Gala večer, a održat će se 15. rujna u izvedbi violinista Vala Bakrača, violistice Lucije Benadić, violončelistice Neve Begović i pijanistice Terezije Cukrov, koja će za ovu priliku svirati i na fortepijanu, povijesnom instrumentu i preteči klavira. Koncert je plod dugogodišnje suradnje glazbenika koja je u ciklusu online koncerata „Glazba može promijeniti svijet“ dobila novu dimenziju. Ovi će vrhunski glazbenici izvesti klavirski kvartet W. A. Mozarta te onaj J. Brahmsa.

Poziva se publika da obogati ljeto nesvakidašnjim iskustvom, neuhvatljivim preko medija, slušajući klasičnu glazbu u izvedbi vrsnih glazbenika i u očaravajućem prostoru UNESCO-om zaštićene Eufrazijeve bazilike, simbolu grada Poreča.

Ulaznice za Koncerte dostupne su internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr, na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Poreč radnim danom od 7 do 14 sati i uz prethodni poziv na broj 052/887–218 te na ulazu u Eufrazijevu baziliku jedan sat prije početka koncerta.

  1. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i uz potporu Grada Poreča – Parenza, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije te Turističke zajednice grada Poreča.

Acoustic Project Strings nastao je 2016. i proizašao iz već renomirane formacije ansambla Acoustic Project, koji djeluje od 2008. Ideja sastava je, uz izvođenje standardnih repertoara gudačkih orkestara, usmjerenost k inovaciji – kako programski tako i izvođački, eksperimentiranje s raznim stilovima i glazbenim epohama te izvođenje potpuno novih djela. Godine 2018. ansambl je snimio prvi, a 2021. drugi nosač zvuka, za koji je nagrađen i nagradom Porin 2022. godine. Na otvorenju 62. Koncerata u Eufrazijani Acoustic Project Strings, u sastavu mahom mlađih i već afirmiranih glazbenika, izvodi skladbe B. Papandopula, P. Hindemitha, E. Elgara i B. Brittena.

Acoustic Project Strings

Marco Graziani (koncertni majstor, prva violina / concert master, first violin)
Alina Gubajdullina (prva violina / first violin)
Davide Albanese (prva violina / first violin)
Val Bakrač (druga violina / second violin)
Ivo Jukić (druga violina / second violin)
Teodora Sucala Matei (druga violina / second violin)
Aleksandar Jakopanec (viola / viola)
Magda Skaramuca (viola / viola)
Petar Kovačić (violončelo / cello)
Oliver Đorđević (violončelo / cello)
Dubravko Palanović (kontrabas / double bass)

Print Friendly, PDF & Email