NEWS
LUTRIJA T

U petak, 10. ožujka zanimljivo besplatno predavanje Petra Polettija “Neistražena povijest Višnjana”

Visnjan povijesna vizura
09.03.2023. 10:23; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / U petak, 10. ožujka zanimljivo besplatno predavanje Petra Polettija “Neistražena povijest Višnjana”

O povijesti Višnjana i okolice malo je toga rečeno, ali postoje brojni zapisi i povijesne zbirke koje je Petar Poletti, zaljubljenik u povijest lokalnog zavičaja, istražio, prikupio i analizirao tokom niza godina.

Nakon objave monografije o Višnjanu i okolici 2016. godine, Poletti istražuje dalje te će na ovom izlaganju predstaviti dio svog istraživanja na temu višnjanskih bratovština i ostavštine višnjanskih crkvenih zaklada Missich i Cadore.
Bratovštine imaju svoj začetak u srednjem vijeku kao udruge vjernika čiji je cilj bio njegovanje pobožnosti, dobrotvornosti i socijalne zaštite svojih članova (bratima). Uz bratovštine, srednji vijek je iznjedrio i crkvene zaklade koje su se povezale s bratovštinama na način da su surađivale kao štedno-kreditne organizacije te su prihodovale od kamata, često na štetu običnog puka koji su posuđivali robne zalihe i novac od istih.
Na Višnjanštini je djelovalo čak 16 bratovština i dvije crkvene zaklade naziva Zaklada Missich i Zaklada Cadore, a značaj istih analizirati će Poletti na predavanju “Neistražena povijest Višnjana” ovog petka, 10. ožujka u sklopu ciklusa predavanja Petkom u 7 u organizaciji Astronomskog društva Višnjan.

Lokacija događanja je Istarska 5, Višnjan (stara općinska vijećnica), a planirani početak je u 19.00 sati.

Ulaz je slobodan te Vas ovim putem pozivamo da nam se pridružite u još jednom zanimljivom izlaganju. Prijava dolaska i rezervacija mjesta nije potrebna.
Za eventualne dodatne informacije možete se obratiti na [email protected] i/ili na broj 091 449 1788. 

Print Friendly, PDF & Email