NEWS

U Pazinu održan okrugli stol „Istarski terroir kao važan element kvalitete i autentičnosti vinogradarstva u Istri“

2022-03-01_21h32_55
01.03.2022. 21:37; ; Početna / Gospodarstvo / U Pazinu održan okrugli stol „Istarski terroir kao važan element kvalitete i autentičnosti vinogradarstva u Istri“

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre, u utorak 1. ožujka 2022. godine u prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre održala je predstavljanje europskog projekta ECOVINEGOALS: Održivo upravljanje vinorodnim krajobrazima kao dio strateškog teritorijalnog razvoja. Projekt je to specifičnog cilja, koji ima za zadatak razviti strategije, akcijske planove, alate i kapacitete za agroekološki prijelaz vinogradarskih područja prema  održivijim sustavima upravljanja.

U nazočnosti direktora AZRRI-ja Igora Merlića i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezia Pinzana te ostale uvažene goste i predstavnike medija, istaknuta je važnost ovog projekta za sektor vinarstva i vinogradarstva Istarske županije.

Po završetku uvodnog dijela, voditeljica centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Jasenka Kapuralin prezentirala je projekt ECOVINEGOALS, njegove specifičnosti, očekivane rezultate te pilot područja za Istarsku županiju. Vanjski suradnik projekta Ivica Matošević predstavio je svoju ulogu te važnosti koje isti ima za budućnost istarskog vinarskog sektora. Profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Ivan Pejić, kao angažirani stručni suradnik projekta predstavio je uzvanicima plan istraživanja te dao uvod u početak okruglog stola.

Na okruglom stolu „Istarski terroir kao važan element kvalitete i autentičnosti vinogradarstva u Istri“ predstavljeni su rezultati u svezi provedene multi-kriterijske analize agroekoloških i ekonomskih performansi u pilot vinogradima Santa Lucia i Grimalda te mogućnosti i perspektiva istarskog vinarstva. Po završetku događanja, organiziran je posjet pilot vinogradu Grimalda, gdje je prikazana istraživačka oprema za prikupljanje podataka.

Cilj ovog događanja bio je osvijestiti sve aktere vinarskog sektora, počevši od vinara, dionika pa sve do donositelja odluka, o važnosti stvaranja preduvjeta za kvalitetne temelje održivog vinogradarstva, koji je u suživotu s prirodom, dodajući time konkurentsku prednost Istri kao vinarskoj regiji. Ovaj događaj dio je sudioničkog procesa upravljanja tranzicijom vinogradarsko-vinarskog sektora u Istri, pokrenut u sklopu projekta ECOVINEGOALS kojeg provodi AZRRI.

Projekt ECOVINEGOALS, sufinanciran u okviru Jadransko-jonskog programa suradnje ADRION 2014.-2020., ima za cilj promicanje održivosti i otpornosti u vinogradarskom sektoru poticanjem tranzicije intenzivnih vinogradarskih sustava prema agroekološkim i održivijim sustavima upravljanja, koji štite staništa i krajolike, istovremeno štedeći resurse i smanjujući štetne emisije. Projekt u ukupnom trajanju od 36 mjeseci uključuje deset partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Grčke.

Print Friendly, PDF & Email