NEWS

U Osnovnoj školi Poreč obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

4
09.04.2024. 12:32; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U Osnovnoj školi Poreč obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Živo i veselo bilo je danas u Osnovnoj školi Poreč i posebnom odjelu koji djeluje u školi, gdje je organizirano prigodno druženje povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Ovaj se dan obilježava 2. travnja, a s obzirom na to da u to vrijeme nije bilo nastave zbog školskih praznika, druženje je održano danas. Ovom je prigodom u posebnom odjelu škole organizirano obilježavanje uz igru i zakusku, dok su za tu priliku učenici Odjela izradili plakat uz pomoć voditelja.

Obilježavanju se pridružili i porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicama, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tihanom Mikulčić, te ravnateljica škole Marija Mufić Santin.

Gradonačelnik i suradnice ovom su prilikom učenike posebnog odjela iznenadili poklonom, sobnom biciklom, koja će im služiti za razgibavanje i tjelesne aktivnosti, a ovaj je dar prihvaćen s oduševljenjem, te su polaznici odmah isprobali.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja svake godine jer se time želi potaknuti razmišljanje i svijest o ovom složenom poremećaju kao i nastojanja svake države i lokalnih zajednica za pružanje pomoći djeci i roditeljima s poremećajima na spektru autizma. Grad Poreč-Parenzo, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi osigurao je prava koja mogu ostvarivati djeca s teškoćama u razvoju i to kroz naknade za podmirenje troškova dječjih jaslica i vrtića: naknada u visini 100 posto iznosa za smještaj djece u predškolskim ustanovama kojih je osnivač Grad Poreč-Parenzo, naknadu za podmirenje troškova prehrane u osnovnoj školi u punom iznosu, naknadu za podmirenje troškova produženog boravka u osnovnoj školi u punom iznosu, naknada za sufinanciranje troškova školskih udžbenika i dodatnog obrazovnog materijala za učenike osnovnih i srednjih škola, naknadu za podmirenje troškova prijevoza djece u Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda-Pula radi korištenja usluga ustanove, naknadu za podmirenje troškova boravka djece i mladih u programima namijenjenim djeci i mladima tijekom ljetnih mjeseci u punom iznosu, te jednokratne naknade za kupnju instrumenata asistivne tehnologije.

Prošle su godine prvi put organizirane ljetne radionice za polaznike Posebnog odjela među kojima je bio najveći broj djece s autizmom, a ove godine planirana su sredstva za provođenje programa Ljetnog kampa za djecu polaznike posebnog odjela OŠ Poreč.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email