NEWS
VALFRESCO 3-S

U osnovnoj školi Joakima Rakovca u Sv. Lovreču obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

IMG-4fcf3c2ff138071a7a6a915bad347354-V
24.02.2021. 23:29; Učitavanja: 105; Početna / Novosti / Okolne općine / U osnovnoj školi Joakima Rakovca u Sv. Lovreču obilježen Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

U sklopu Školskog preventivnog programa, na razini škole, zadnje srijede u veljači ove godine  24.2.2021. obilježen je Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Riječ o događaju koji je poznat i kao Dan ružičastih majica. U obilježavanju ovog događaja sudjelovali su svi naši razredi i učitelji.

Provedene su razne aktivnosti:

– razgovaralo se o nasilju i izrađivali su se otisci dlana te ispisivale poruke, izrađivale su se ružičaste majice te su se unutar njih ispisivale poruke koje promiču prijateljstvo, origami tehnikom izrađivala su se pisma s pozitivnim porukama, izrađen je natpis #stopnasilju te su pogledani videozapisi o nasilju i vrstama nasilja.

Tijekom ovih aktivnosti kod učenika se nastojalo osvijestiti postojanje nasilja među vršnjacima. Učenici su učili o tome koje su vrste nasilja, te što učiniti u slučaju da primijete nasilje. Svima smo poslali zajedničku poruku: STOP NASILJU!

Kako je nastao Dan ružičastih majica?

Pokret je nastao u Kanadi kada je jedan srednjoškolac u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka obukao ružičastu majicu. Nasilnicima iz njegove škole to je bilo dovoljno da dječaka učine  žrtvom svog nasilja. U znak potpore, sutra je cijeli razred obukao ružičaste majice i odaslao u svijet poruku da se nasilje ne može i ne smije tolerirati.

Inicijativa kanadskih učenika uskoro je poprimila globalne razmjere, a obilježava se zadnje srijede u veljači. U Hrvatskoj je s obilježavanjem toga dana prvi započeo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja 2014. godine. Hrvatski sabor je 17. veljače ove godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email