NEWS
HALF MARATON S

U OŠ Joakima Rakovca sv. Lovreč ispitivanje stavova učenika 8. razreda o zanimanjima (Profesionalno usmjeravanje učenika)

18.01.2024. 13:26; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U OŠ Joakima Rakovca sv. Lovreč ispitivanje stavova učenika 8. razreda o zanimanjima (Profesionalno usmjeravanje učenika)
420161351_906390501489575_2174777362724300207_n

Dana 17.1.2024. naši učenici 8. razreda u sklopu Profesionalnog usmjeravanja učenika sudjelovali su u ispitivanju stavova o pojedinim zanimanjima. Istraživanje o zanimanjima proveo je školski pedagog Alen Hasikić.

Učenici su ispunili upitnik koji se sastojao od pitanja otvorenog i zatvorenog tipa. Kao rezultat može se izdvojiti sljedeće:

1. Učenici 8. razreda u odabiru zanimanja koje bi najradije radili u budućnosti odabrali su najčešće radno mjesto doktora, zatim ekonomista, komercijalista i upravnog referenta. Minimalni odabir su izrazili za zanimanje učitelja,  konobara, spremačicu, dimnjačara i  kozmetičara.

2. U drugom pitanju učenici su trebali procijeniti koja zanimanja su poželjna, odnosno cijenjena u društvu. Učenicima je bilo ponuđeno 20 zanimanja. Učenici smatraju da su cijenjena zanimanja u društvu: učitelj, automehaničar, tehničar za računala, medicinska sestra, ekonomist, te kuhar, dok ostala zanimanja nisu odabrana.

3. U trećem pitanju učenici su trebali procijeniti koja su zanimanja najplaćenija, a koja najmanje, pri čemu su kao najplaćenija učenici najčešće izdvojili sljedeća zanimanja: medicinska sestra, doktor, fizioterapeut i tehničar za računala. Najmanje plaćena zanimanja prema mišljenju većine učenika jesu: spremačica, konobar, učitelj, komercijalist, slastičar, frizer, ekonomist.

U dijelu koji se odnosio na odabir srednje škole, 90% učenika 8. razreda planira upisati četverogodišnju srednju školu. Većina učenika smatra da im je potrebna dodatna pomoć i podrška škole u odabiru srednjoškolskog zanimanja.

Navedeni rezultati poslužit će kao daljnji orijentir u profesionalnom usmjeravanju i informiranju učenika.

OŠ 

 

Print Friendly, PDF & Email