NEWS
VALFRESCO S-170422

U Novoj Vasi danas otvoren knjižnični stacionar Gradske knjižnice Poreč

IMG_6660
11.11.2014. 14:06; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / U Novoj Vasi danas otvoren knjižnični stacionar Gradske knjižnice Poreč

U čast proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine, Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, 11. studeni proglašen je Danom hrvatskih knjižnica. Taj dan prigoda je da javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću. Knjižnice su najvažnije ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama.

Tim povodom u utorak, 11. studenoga 2014. u porečkoj Nova Vasi, u Mjesecu hrvatske knjige, otvoren je knjižnični stacionar Gradske knjižnice Poreč kojim se želi osigurati osnovnu knjižničnu uslugu i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima, a kako bi se na taj način obuhvatila šira zajednica te svima omogućile razmjena znanja i dostupnost informacija. Učenici četvrtog razreda područne škole Nova Vas zajedno sa svojom učiteljicom Sandrom Labinac Bilić, dočekali su goste toplom i veselom dobrodošlicom, a učenik Loren Ivančić sve je prisutne osvojio svojom duhovitom i osebujnom interpretacijom teksta na čakavskom dijalektu o starim užancama. „Veoma nas raduje što su ovi vrijedni učenici danas ovdje s nama što potvrđuje da će ovaj knjižnični stacionar postati mjesto razmjene znanja i informacija“, zahvalila je na dobrodošlici ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, Irides Zović.

“Nakon otvaranja knjižničnog stacionara u Červar Portu i pozitivnih odjeka među sugrađanima, Gradska knjižnica Poreč pokreće projekt ‘Knjiga pri ruci’ koji će se ostvariti u suradnji s mjesnim odborima Grada Poreča, a zajedničkom inicijativom pokrenut će se širenje knjižnične mreže u Poreču. Ovim projektom osigurat će se osnovne knjižnične usluge i na manje dostupnim i udaljenijim mjestima gradskog središta te će se na taj način, na širem području grada Poreča, olakšati dostup knjiga svim članovima lokalne zajednice, a posebice starijim i slabije pokretnim sugrađanima i djeci”, rekla je u svom pozdravnom govoru Irides Zović.

Ovo je važan događaj, ne samo za Novu Vas, već i za grad Poreč i za cijelu Poreštinu jer predstavlja još jedan važan korak u širenju knjižnične djelatnost na ovom području.  Po uzoru na osnivanje knjižničnog stacionara u Červar Portu, za razvoj knjižnične mreže odabran je model knjižničnog stacionara za koji je Gradska knjižnica Poreč odvojila knjižničnu građu iz svoga fonda, dok  je lokalna zajednica – Mjesni odbor Nova Vas ustupila prostor.

Eđidio Roša, predsjednik Mjesnog odbora Nova Vas naglasio je da se izuzetno veseli novom projektu u Novoj Vasi i da je ovo veliki korak za ovu zajednicu jer da je prepoznata važnost knjige i čitanja kod svih generacija, a posebno kod djece i mladih.

Dogradonačelnica grada Poreča, gospođa Nadia Štifanić Dobrilović pohvalila je napore Gradske knjižnice Poreč da knjiga dođe do svakoga doma te je naglasila da Grad Poreč podržava svaki oblik širenja kulture čitanja. Tim je riječima knjižnični stacionar s više od 500 knjiga, a od toga i oko stotinjak svezaka knjiga za djecu, te isti broj slobodnih knjiga u BookCrossingu, projektu za razmjenu knjiga otvoren. Potpisivanjem Ugovora o suradnji Gradske knjižnice Poreč i Mjesnog odbora Nova Vas formalno je započeo rad još jednoga stacionara te su upisani prvi korisnici.

„Cilj naše knjižnice je da svaka knjiga pronađe svoj put do novih čitatelja te smo s osobitim zadovoljstvom otvorili još stranicu knjižnične službe na području grada Poreča“, zaključila je Irides Zović.

Stacionar će biti otvoren za korisnike ponedjeljkom od 9 do 11 sati, a članarina je za svih besplatna.

Z.G.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email