NEWS
VALAMAR-S-sezona

U Novigradu održan 7. memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin Natjecalo se čak 18 ekipa koje su ulovile 47 kilograma ribe i 53 kilograma ugora

20210918_190820
22.09.2021. 13:16; ; Početna / Sport i rekreacija / U Novigradu održan 7. memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin Natjecalo se čak 18 ekipa koje su ulovile 47 kilograma ribe i 53 kilograma ugora

Proteklog se vikenda, nakon godinu dana stanke izazvane Covid pandemijom, u Novigradu, u organizaciji Sportsko ribolovnog kluba Erik Radin, održao 7. memorijalni kup u podvodnom ribolovu Erik Radin. Iako su uvjeti za sudjelovanje bili Covid putovnica ili testiranje, vidjelo se po odazivu da su podvodnim ribolovcima nedostajala natjecanja i druženje jer je sudjelovalo čak 18 ekipa.

Ronilo se u podmorju sjeverno od Novigrada, pa sve do Savudrije. Nakon cjelotjedne loše prognoze, subota nas je dočekala s prekrasnim uvjetima za plovidbu i ronjenje. Bonaca i sunce motivirali su naše natjecatelje da se potrude uloviti što više ribe i donijeti je na vaganje. Ulovljen je velik broj primjeraka ribe, a sve one teže od 400 grama ušle su u obzir za bodovanje.

– Ukupan ulov naših natjecatelja iznosio je 47 kilograma ribe i 53 kilograma ugora, a među njima je bilo i nekoliko lijepih primjeraka težih od kilograma. Uz ugore, koji su validni ako su teži od 2,5 kilograma, najčešći ulovi bile su salpe, cipli i konji, tako da smo vidjeli nekoliko doista lijepo popunjenih žica. Po terminologiji podvodnog ribolova ugori spadaju u divljač, a sve ostalo je riba – kažu u Sportsko ribolovnom klubu Erik Radin.

Najbolji rezultat ostvarila je ekipa Lubena iz Rijeke u sastavu Boris Reinić, Aleksandar Tomić i barkajol Renato Oblak s 23.465 bodova. Drugo mjesto osvojila je ekipa Erik Radin Pješčana uvala u sastavu Danjel Županić, Dejan Micković i barkajol Mario Dodici s 19.235 bodova. Treće mjesto s 14.950 bodova osvojila je ekipa Marlere iz Ližnjana u sastavu Aleksandar Pršo, Igor Kuzmanović i barkajol Deni Pršo. Najteži ulov, odnosno ugora od 4.860 grama, imao je Kristijan Šumberac iz ekipe Porporella Koper, a najvrjedniji ulov,  salpu od 1.285 grama, imao je Boris Reinić član pobjedničke ekipe Luben Rijeka. 

Nakon vaganja dodijeljene su  nagrade najbolje plasiranima, nakon čega je uslijedila tombola za natjecatelje s brojnim nagradama koje su osigurali naši sponzori, i na tome im iskreno zahvaljujemo. Sve se nastavilo večerom i laganom zabavom u skladu s epidemiološkim mjerama. Bilo je to vrijeme za slaganje dojmova, ili ribolovne priče poput “ona najveća mi je otpala”, ali i za ugodna podsjećanja na prošla natjecanja i druženja uz brojne legendarne štorije i priče. Svi su bili još veseliji i ponosniji kad su čuli da je član naše reprezentacije, Stjepko Kesić, osvojio treće mjesto na svjetskom prvenstvu u Arbataxu na Sardiniji, čime je Hrvatska dokazala da je i dalje u vrhu tog sporta.

– Zahvaljujemo se još jednom našim sponzorima koji su nam donirali nagrade za natjecatelje, hranu, piće, majice. Bez njih bi nam bilo jako teško održati natjecanje na ovoj razini. Veliko hvala svim volonterima koji su danima pomagali u pripremi natjecanja i fešte da bi u subotu cijeli dan bili u šatoru i uz njega te pripremali brojna jela, kako bi naši natjecatelji mogli nadoknaditi veliku energiju koju su uložili tijekom podvodnog ribolova – rekla je Mariela Radin, predsjednica Sportsko ribolovnog kluba Erik Radin.

Za one koji ne znaju, podvodni ribolov se obavlja isključivo ronjenjem na dah uz stalno ponavljanje zarona koji na najvišoj natjecateljskoj razini mogu biti i do 50 metara dubine . Zbog svega tjelesna i mentalna sprema moraju biti maksimalne, a samo jedna pogreška može biti kobna. Zato je podvodni ribolov izuzetno težak, naporan, i potencijalno i opasan sport, a njime se mogu baviti samo najspremniji sportaši.

U nedjelju smo također tradicionalno dijelili brodet od ribe ulovljene na natjecanju, i u toj su deliciji mogli uživati i brojni gosti kojih na novigradskom području još ima u velikom broju. Time smo pridonijeli ponudi našega grada, omogućivši turistima da uživaju u jelima od ribe te saznaju zašto je život kod nas tako ugodan.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email