NEWS

U naselja Bolnica, Balota, Massa Lombarda, Pical, Vraniće, Guliće, Novo naselje i Brulo postavlja se LED javna rasvjeta

Zamjena
03.01.2024. 12:06; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U naselja Bolnica, Balota, Massa Lombarda, Pical, Vraniće, Guliće, Novo naselje i Brulo postavlja se LED javna rasvjeta

Nakon  što je do kraja 2020. godine zamijenjeno preko tisuću rasvjetnih tijela, Grad Poreč-Parenzo je krajem prošle godine nastavio s postavljanjem novih LED svjetiljki u sklopu modernizacije javne rasvjete na svom području.
U nastavku, postojeće živine svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamjenjuju se s ukupno 1.029 novih LED rasvjetnih mjesta, a projekt uključuje i uvođenje sustava upravljanja i nadzora u realnom vremenu na dio rasvjetnih mjesta u zoni zahvata na području Poreča.

Radovi se provode u skladu s izrađenom i odobrenom projektnom dokumentacijom, a počeli su na području naselja Bolnica. U nastavku će se zamijeniti svjetiljke na području naselja Vranići, Gulići, u zoni Pical i oko ulice Massa Lombarda, u naselju Mate Balote, dio Vlašićeve ulice, te u dijelu Poreč jug, odnosno Novo naselje i Brulo.

Svjetiljke koje se montiraju su u potpunosti izvedene u LED tehnologiji koja udovoljava svim trenutno važećim zakonskim okvirima, a kao dodatna mjera uštede električne energije dio svjetiljki koje su najveći potrošači biti će montirane i zajedno s elektronskim upravljačima regulacije svjetlosnog toka, koji će dijelove noćnog režima prilagoditi manjem utrošku električne energije.

Riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete kroz novi program Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a Grad Poreč-Parenzo osigurao je sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija. Radove izvodi tvrtka Đusto odabrana putem postupka javne nabave.

Prema predviđenoj dinamici, glavnina radova bit će dovršena u prvom kvartalu 2024. godine. Ovaj će projekt po realizaciji generirati jako velike uštede, do 80 posto u odnosu na sadašnju, koje će se ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju.

Sva se modernizacija provedi u skladu s Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima.

Inače, prva faza radova u sklopu projekta modernizacije javne rasvjete, okončana je 2020. godine na području Grada Poreča-Parenzo i to u zonama ulaz sjever – D75, naseljima Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75 , gdje su postavljene 1.082 ekološke svjetiljke, a sve prema programu ESIF – Energetska obnova sustava javne rasvjete.
Grad Poreč-Parenzo već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na izgradnji, proširenju i dogradnji sustava javne rasvjete, umjesto konvencionalnih modela postavlja suvremenu LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

Print Friendly, PDF & Email