NEWS

U “mjesecu poduzetništva u Poreču” organizirani sajam, druženja, radionice, prezentacije, tematske vitrine, obilasci i konferencija

osnovci upoznaju snimateljsku djelatnost
03.11.2021. 13:47; ; Početna / Gospodarstvo / U “mjesecu poduzetništva u Poreču” organizirani sajam, druženja, radionice, prezentacije, tematske vitrine, obilasci i konferencija

Grad Poreč-Parenzo ove je godine, četvrti put za redom, organizirao manifestaciju Mjesec poduzetništva u Poreču čiji je cilj promicanje poduzetničkog duha i klime u gradu. Kroz četiri tjedna u listopadu organizirani su sajam, druženja, radionice, prezentacije, tematske vitrine, obilasci i konferencija u kojoj je sudjelovalo više od 1000 osoba.

Edukativne aktivnosti bile su usmjerene različitim dobnim i interesnim skupinama, u kojima su osim Grada Poreča-Parenzo sudjelovale i gradske ustanove, obrazovne institucije, lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova, koji su svojim nesebičnim uključivanjem prenijeli svoje iskustvo i doprinijeli kvaliteti manifestacije.

Mjesec poduzetništva počeo je Sajmom poduzetništva na Trgu slobode na kojem su poduzetnici i OPG-ovi imali mogućnosti predstaviti svoje autohtone proizvode. Osim sajma, mogućnosti za nove spoznaje i umrežavanje imali su poljoprivrednici na organiziranom Informativnom danu za poljoprivrednike koji je bio osmišljen kroz radionicu  „Bioraznolikost u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, upoznavanje s Fondom za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre te LAG-om „Središnja Istra“, kao i predstavljanjem otvorenih natječaja i mogućnostima sufinanciranja.

Svi koji razmišljaju o poduzetništvu imali su mogućnosti jačanja svojih kompetencija i vještina, te novih spoznaja kroz različite edukativne aktivnosti – od odabira vrste poslovnog subjekta, kako napisati poslovni plan do ostvarenja bespovratna sredstva za zapošljavanje. Postojeći poduzetnici i svi zainteresirani imali su mogućnost spoznati porezne novosti u 2022. godini i prava poreznih obveznika te upoznati rad i proces realizacije od ideje do uspjeha na primjeru gradnje aviona u Poreču obilaskom hangara.

Mjesec poduzetništva bilo je usmjeren i na žensko poduzetništvo kroz organizaciju prvog druženja i razmjenu iskustva poduzetnih žena Poreštine, kao i konferencije za žene poduzetnice na kojoj su prisustvovale lokalne poduzetnice, ali i poduzetnice iz cijele Istre, Zagreba i Hrvatske.

U cilju poticanja društvene komponente bila je organizirana radionica društvenog inoviranja „Gospodarstvo i poduzetništvo“ radi utvrđivanja društvenih izazova u zajednici i pronalaženje rješenja. Temelj za društveno inoviranje predstavljali su rezultati istraživanja obilježja i stavova stanovništva i turista o održivom turizmu u Poreču koje je provedeno u 2021. godini proizašlih iz projekta CROSTO.

Mjesec poduzetništva bio je usmjeren i na mlađe dobne skupine, stoga su bile organizirane aktivnosti „Đir po poduzetnom Poreču“ u kojoj su učenici osnovne škole posjetili krojačicu, brijača, ključara, poljoprivredno gospodarstvo i snimatelja na nekoliko lokacija po gradu, te aktivnost u koju su bili uključeni srednjoškolci kroz prepoznavanje vlastitih potencijala za poduzetništvo.

Program Mjeseca poduzetništva bio je obogaćen spajanjem dva zanimljiva područja poduzetništvo i sport kroz organizaciju panel rasprave na kojoj se raspravljalo o sportu u gradu, na izazovima sportaša nakon sportske karijere, primjerima uspješnih sportskih poduzetnika. U panel raspravi je uz sportske djelatnike sudjelovao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji je obišao i druga događanja u sklopu Mjeseca poduzetništva. 

U suradnji s Gradskom knjižnicom Poreč poduzetnici i svi koji to žele postati mogli su uživati u obogaćivanju vlastitih znanja kroz poseban kutak u Poduzetničkom inkubator – BookCrossing za poduzetnike, kao i tjednoj tematskoj vitrini o poduzetništvu.

-Manifestacija Mjesec poduzetništva u Poreču uspješno je realizirana kroz interakciju poduzetnika, građana, udruga, ustanova i institucija  kojima se zahvaljujemo, te zajedničkim ostvarenjem učvrstila temelje i činjenicu da je Poreč jedan od najuspješnijih poduzetničkih gradova u Hrvatskoj, zaključuje pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč, dr.sc. Morena Mičetić-Fabić.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email