NEWS

U Kašteliru se gradi najveći biljni pročistač

09.02.2015. 17:27; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / U Kašteliru se gradi najveći biljni pročistač
GO03040769

Proteklu godinu obilježio je završetak izgradnje kanalizacijskog sustava naselja Kaštelir-Labinci, dugog 14,5 kilometara i vrijednog 14,5 milijuna kuna – kaže općinski načelnik Enio Jugovac. U sklopu tog projekta izgrađene su i tri crpne stanice, a sve je zapravo dio većeg projekta Hrvatskih voda pod nazivom “Jadran”, koji obuhvaća i gradnju novog pročistača otpadnih voda, najvećeg ove vrste u Hrvatskoj. Pročistač otpadnih voda vrijedan 9,5 milijuna kuna gradi se zapadnije od naselja Kaštelir-Labinci, a završetak radova očekuje se koncem ožujka. Radi se o biljnom uređaju za pročišćavanje voda baziranom na 1.900 ekvivalent stanovnika. Naime, u Hrvatskoj već ima takvih uređaja, ali kapaciteta za najviše do 450 korisnika.

Kanalizacijski sustav uz pomoć IPARD-a

Jugovac dodaje kako se ovaj biljni uređaj gradi prema najnovijim tehnološkim dostignućima, poglavito u zbrinjavanju mulja koji nastaje taloženjem krutih čestica u otpadnim vodama. Vode, nakon pročišćavanja u ovom uređaju bit će visoke kvalitete, pa će se na kraju tehnološkog postupka skupljati u velikom spremištu, cisterni iz koje će ih stanovništvo moći uzimati za zalijevanje zelenih ili navodnjavanje poljoprivrednih površina. Jugovac naglašava kako je ova investicija, koja se izvodi u sklopu velikog projekta Jadran, od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo, ali i razvoj općine Kaštelir-Labinci, a u potpunosti je donacija Globalnog fonda za zaštitu okoliša.

Ovih je dana počela druga faza izgradnje kanalizacijskog sustava na području općine Kaštelir-Labinci koja obuhvaća 7,5 kilometara kolektorske mreže i potrajat će narednih 12 mjeseci. Sredstva za ovu investiciju vrijednu 7,5 milijuna kuna odobrena su od IPARD programa Europske unije. Budući da Općina za to nema vlastitih sredstava, u postupku je dobivanje kredita od HBOR-a koji će se sredstvima IPARD programa refundirati nakon okončanja investicije.

– Nažalost, lanjsku je godinu u Općini Kaštelir-Labinci obilježila slaba realizacija prihoda, poglavito poreznih i prihoda od prodaje nekretnina pa smo bili prisiljeni izmjenama i dopunama proračuna napraviti određene restrikcije – kaže Jugovac, žaleći što su pri tomu najviše “nastradale” udruge i klubovi, ali, kaže, drugih mogućnosti nije bilo.

Novi vinski podrumi, maslinici i turizam

– Premda smo u zaleđu, na prostoru općine Kaštelir-Labinci lani je ostvareno više od 50 tisuća turističkih noćenja. To pokazuje da je ova sredina atraktivna za takvu djelatnost – napominje Jugovac, dodajući kako Općini i općinskoj Turističkoj zajednici nije cilj i mjerilo uspjeha u turizmu samo broj noćenja, stoga TZ nastoji raznim programima animirati turiste. Zato se tijekom ljeta na placu u Kašteliru često organiziraju i odvijaju razna događanja i programi kojima se turistima nastoji približiti ovdašnja tradicija kroz prezentaciju starih zanata te ponudu autohtonih jela i pića.

Tradicija ovog kraja je i poljoprivreda, poglavito vinogradarstvo i maslinarstvo, stoga veseli, naglašava Jugovac, činjenica da se u posljednje vrijeme više mladih obitelji, unatoč krizi, odlučuje na podizanje novih nasada maslinika i vinograda. U posljednje vrijeme na području općine Kaštelir-Labinci podignuta su četiri moderna vinarska podruma, a to je također znak da ljudi ovdje vide perspektivu. Poduzetnicima je svakako zanimljiva poduzetnička zona u Labincima koja posluje i u ovim teškim ekonomskim uvjetima, a to je, kaže Jugovac, dokaz uspješnog razvoja malog obiteljskog poduzetništva.

(Mirjan RIMANIĆ)

Print Friendly, PDF & Email